4 top prijedloga za zdrav obrok mališana

4 top prijedloga za zdrav obrok mališana

Mnogi ljudi preskaču doručak, uvjereni da će tako povoljno utjecati na svoju težinu. To je jedna od velikih zabluda o prehrani i pogrešna poruka koju šaljemo djeci.
 Nastojte kad god je to moguće doručkovati zajedno s djecom. Ne žurite, neka to bude vaše vrijeme za razgovor i planiranje dana. Nakon noćnog posta naš organizam ujutro nestrpljivo očekuje što ćemo mu ponuditi za okrjepu. Najveća apsorpcija hranjivih sastojaka se događa ujutro. S obzirom na to da djeca uglavnom jedu ono što im mi pripremimo dobro je voditi računa o kvaliteti namirnica kako bi mališani razvili zdrave navike.

Evo što vam predlažemo:

1. Pripremite svom malom zlatu ukusan i zdrav voćni jogurt. U tekući jogurt dodajte zobene pahuljice, malo grožđica i pola banane narezane na ploške. Dodajte i neko sezonsko voće kao kivi, jagode, maline, borovnice te kupine. Za samo nekoliko minuta imate doručak pun proteina, vlakana i zdravih ugljikohidrata.

2. Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. Umjesto prženih jaja pripremite djeci meko kuhano jaje koje zatim izrežemo na komadiće i pomiješamo u šalici s malo kruha starog jedan dan. Začinite sa soli ili vegetom po želji. Uz svježe iscijeđeni voćni sok ovo je odličan doručak.

3. Voće za doručak je uvijek pametan i odličan izbor. Pregršt vitamina i minerala možete unijeti u tijelo u obliku kašice s dodatkom malo mlijeka ili narezanog voća kao voćnu salatu. Ne treba pretjerivati s previše vrsta voća. Dvije ili tri voćke su sasvim dovoljne. Osim toga, možete pripremiti pahuljice od smeđe riže koje se kratko prokuhaju s dodatkom voća po želji. Odlična voćna kašica. Zdrava je to opcija i za bebe.

4. Krišku domaćeg kruha od integralnog i heljdinog brašna poslužite djeci s maslacem i domaćim džemom koji nema previše šećera. Za mame koje nemaju vremena peći kruh, kupovni integralni kruh je bolja opcija od bijelog kruha. Uz čašu toplog mlijeka vaši će mališani započeti dan prepuni energije.

Djeca bi uz rani jutarnji doručak trebala imati i međuobrok prije ručka odnosno užinu pa možete kombinirati navedene prijedloge za doručak. Dobar tek.

Povezani članci