5 savjeta – Kako se riješiti potištenosti

5 savjeta – Kako se riješiti potištenosti

Zanima Vas kako se riješiti potištenosti?

Raspoloženje ne može uvijek biti na vrhuncu. Donosimo vam 5 savjeta kako se riješiti potištenosti i kako prevladati taj osjećaj. Vi niste osjećaji koji vas trenutno obuzimaju, to je trenutno stanje. Razvedrite se. Evo male taktike kako vratiti dobro raspoloženje i kako se riješiti potištenosti…

  1. Što Vas pokreće – dopamin

Dopamin je zanimljiva kemikalija u našem mozgu koja nas pokreće i motivira. Kad padne razina dopamina, osjetite pad motivacije. Dobro je znati kako je to posve normalno, ne možemo uvijek biti na vrhuncu motivacije. Dopamin raste kako osjećate da će te zadovoljiti svoje potrebe i potom opada.

  1. Što je uzrokuje i kako se riješiti potištenosti

Stres, strah i tjeskoba su usko povezani s razinom kortizola u vašem mozgu. Evolucija nam je podarila da prepoznamo potencijalno opasne situacije i na njih reagiramo. Kortizol uzrokuje visoku razinu nelagode u našem organizmu koja nas tjera da poduzmemo određenu akciju kako bi nelagoda prestala. Organizam eliminira utjecaj kortizola za cca 20 min ukoliko ponovno nije aktiviran u tom periodu.

Povišenje razine kortizola mogu uzrokovati razne stresne i nelagodne situacije (npr. svađa, osjećaj opasnosti i sl.) Kontrola razine kortizola u našem organizmu nije jednostavna iz razloga što je naš organizam predviđen da konstantno skenira potencijalne opasnosti i reagira kada nam je razina kortizola povišena.

U tim situacijama potrebno je prakticirati opuštajuće i prirodne aktivnosti koje nam donose smirenje i u tom smjeru tražiti načine kako se riješiti potištenosti. Isto tako, oscilacije bolje i lošije samokontrole su normalna pojava i s treningom ćete biti u tome sve bolji.

 

  1. Postavite si cilj koji brzo možete ostvariti

Dopamin raste kako se približavate cilju. Stoga, pronađite neku aktivnost koju možete obaviti i završiti u roku sljedećih sat ili dva i zbog koje će te se osjećati veselije. Odgovor na pitanje kako se riješiti potištenosti je u tome da date sebi priliku i ostavite potištenost po strani. Stavite suđe u perilicu, pospremite dnevnu sobu, presložite ormar što već dugo izbjegavate, bacite stare papire, iznesite smeće, uredite si nokte, promijenite frizuru… Kako se budete približavali izvršenju postavljenih zadataka u mozgu će rasti razina dopamina, a vi će te se osjećati bolje. Tada je vrijeme za donošenje novih odluka.

 

  1. Zadajte si dugoročni cilj

Dugoročni cilj će učiniti da se osjećate korisno te da usmjerite svoje znanje i energiju u određenom smjeru. Sami najbolje znate koje aspekte života želite unaprijediti. Za nekoga je to uređenje okućnice, dijeta i gubitak kilograma, poboljšanje obiteljskih odnosa..

 

  1. Što više manjih ciljeva

Postavite što više manjih ciljeva koji sigurno vode do uspjeha i realizacije nekog vašeg projekta. Bit će dana kada će izostati zadovoljstvo učinjenim, a bit će i dana punih prepreka zbog kojih će te se osjećati kilometrima u zaostatku. Imajte uvijek u vidu cilj ispred sebe i ne rasipajte energiju na ljutnju i zamjeranje sebi ili drugima. Na druge ne možete utjecati, stoga mijenjajte i trenirajte sebe. Vaši osjećaji će se mijenjati od frustracije do ushita kad opet budete na pravom putu.

Povezani članci