5 savjeta za vraćanje linije nakon poroda

5 savjeta za vraćanje linije nakon poroda

Možda će vam nakon poroda biti teško voditi brigu o vraćanju u formu koju ste imali prije trudnoće, ali dugujete to sebi i svome tijelu. Uz brigu o bebi i privikavanje na ulogu mame to zaista ne će biti lako.

Nemojte previše razmišljati o razlozima zašto nije još vrijeme za dotjerivanje figure, o umoru, o tome kako početi i sl. Istina, trebat će vam vremena za planiranje obroka, ali ako izdržite prvih 14 dana velika je vjerojatnost da će vam prijeći u naviku. Djelujte. Nitko to ne može umjesto vas.

  1. Počnite dok ste još trudni

Vraćanje u formu nakon rođenja djeteta najbolje je početi još u trudnoći. Pitate se kako? Trudnoća nije vrijeme u kojem možete jesti sve što poželite pa da bude oprošteno jer vam je tako došlo. Kilogrami će se u tom slučaju gomilati i gomilati, a neće ih biti lako skinuti. Počastite se s vremena na vrijeme nekom poslasticom. Samo neka to ne bude uz svaki obrok. Prehranom će te najbolje regulirati dobivanje na težini i pomoći pravilan djetetov razvoj.

Osim toga, samim porodom će te izgubiti minimalno 5 – 6 kilograma što je bebina težina, plodna voda i posteljica.

  1. Odmarajte što više

Od samog početka trudnoće tijelo se priprema na maksimalan napor koji će doživjeti – porod. U tu svrhu tijelo otpušta hormon relaksin koji omekšava ligamente, mišiće, kosti  i tkiva. Abdominalni mišići će se za vrijeme trudnoće rastegnuti do nevjerojatne veličine. Maternica se poveća čak 500 puta do poroda. Oporavak traje minimalno šest tjedana, a potpuni oporavak nastupa tek za 5-6 mjeseci. Zato vam treba sna i odmora. Lezite kad god beba spava, makar nakratko. Nedostatak sna remeti hormone odgovorne za slanje poruke u mozak kad ste siti, a kad gladni pa kod produljene budnosti imate želju stalno jesti.

  1. Vježbanje

S obzirom na promjene koje je tijelo prošlo u trudnoći s vježbanjem je najbolje krenuti jaaako polako. Krenite s kratkim šetnjama s bebom u kolicima. Napravite nekoliko krugova po susjedstvu i vremenom povećavajte rutu. Izlazak iz kuće može biti pravi užitak nakon nekoliko dana stalnog boravka u kući. To je prijeko potrebno kako bi se osjećali bolje i odlična je prilika za promjenu okruženja. Iako će te više vremena provesti u spremanju bebe za izlazak nego u šetnji isplatit će vam se. Intenzivno vježbanje u prvih šest tjedana nikako nije dobra ideja zato je  u tom razdoblju šetnja dobra priprema. Osim šetnje vjerojatno svaki dan dižete i utege. Da, da utege. Težina vaše bebe koju držite na rukama jača mišiće ruku.

  1. Dojenje

Majke koje doje trebaju dnevno do 500 dodatnih kalorija uz redovne obroke koje unose. Dobra vijest je da dojenje troši i 600-800 kalorija na dan tako da dok udobno ležite i dojite bebicu zapravo gubite kilograme. Nemojte zaboraviti da se grudi tijekom trudnoće povećaju zbog dobivanja kilograma i još će povećati s vremenom ako dojite. Stoga, uvijek nosite odgovarajući grudnjak koji dobro podupire grudi, a ne steže. U protivnom će se grudi objesiti i rastegnuti.

  1. Uravnotežena prehrana

Ne može nitko dovoljno puta ponoviti koliko je hrana koju jedemo važna, ona određuje naše opće zdravstveno stanje. Svaki dan unosite dovoljno minerala i vitamina jer se vaše tijelo iscrpilo na trudnoću i porod. Kombiniranjem prehrane s gore navedenim savjetima sigurno će te na zdrav način vratiti svoje kilograme od prije trudnoće.

Povezani članci