6 stvari koje trebate napraviti prije rođenja djeteta

6 stvari koje trebate napraviti prije rođenja djeteta

U zadnjem tromjesečju trudnoće javlja se velika potreba i želja za uređenjem životnog prostora. Sve treba biti gotovo savršeno pripremljeno – dolazi beba. Istraživanje iz 2013. godine objavljeno u časopisu Evolucija i ljudsko ponašanje pokazuje kako taj „instinkt gniježđenja“ koji se javlja u trećem tromjesečju trudnoće vjerojatno proizlazi iz želja da se novorođenče zaštiti i da mu se pruži sva moguća njega. Na taj se način majka i beba povezuju i razvija se odnos privrženosti. Zaključak je to istraživanja, stoga, kad Vas uhvati potreba za gniježđenjem prihvatite je i vodite računa o sljedećim stvarima koje valja napraviti prije nego što beba dođe.

1.Uredite dječju sobu

To može biti i kutak u vašoj bračnoj sobi namijenjen samo djetetu. Smjestite krevetić i komodu za dječje potrepštine. Pripremite dječje plahte. Ako Vam netko može u tome pomoći, još bolje jer ionako ne smijete previše raditi fizičke poslove.

2. Kupite pelene

Ne možete točno znati kolika će se beba roditi, no pelene morate imati. Zato je najbolje uzeti dva manja pakiranja i to različitih proizvođača da vidite koje vam pelene više odgovaraju. Nemojte zaboraviti i druge potrepštine kao što je dječja krema, puder, pamučne blazinice.

3. Operite dječju robicu

Dječju robu najbolje je oprati u blagom deterdžentu koji ne sadrži parfeme bez korištenja omekšivača. Pranjem se rješavate neugodne prljavštine i prašine koju je roba pokupila od proizvodnje dok je niste kupili i donijeli doma te kemikalija koje su eventualno korištene u proizvodnji.

4. Priprema za goste

Ukoliko imate bliske rodbine (vaši ili suprugovi roditelji) koja živi daleko sigurno će vas htjeti doći posjetiti u razdoblju babinja. Pripremite čistu posteljinu i oslobodite dio ormara za njihove potrepštine.

5. Nabavite dječju sjedalicu

Kada ste nabavili dječju sjedalicu vrijeme je da je naučite ispravno postaviti u automobil. Informirajte se na stranici renomiranog proizvođača pa ako je potrebno potražite i video sobjašnjenjima. Vodite računa da kada je sjedalica postavljena na suvozačevo mjesto obavezno isključite zračni jastuk.

6. Informirajte se o dojenju

Dojenje predstavlja veliki emocionalni i fizički izazov za svaku majku. Zato bi bilo dobro i poželjno da sve majke koje žele dojiti dobiju odgovore na svoja pitanja i saznaju što ih sve očekuje na tom putu.

 

 

 

Povezani članci