7 pogrešaka zbog kojih nećete ostvariti bogatstvo

7 pogrešaka zbog kojih nećete ostvariti bogatstvo

Pojam bogatstvo je često pogrešno interpretiran, jer bogatstvo se ne očituje isključivo kroz materijalne vrijednosti, što je najčešća percepcija kojom se objašnjava taj pojam. Materijalno bogatstvo predstavlja tek jedan mali dio bogatstva. Kada govorimo o definiranju pojma bogatstva moramo uzeti u obzir elemente koji ga sačinjavaju, a to su: strast, sloboda, iskustva, odnosi i veze, želje i aktivnosti koje novac ne može kupiti.

Mnogi ljudi cijeli život provedu u potjeri za bogatstvom i umru nesvjesni da su imali iznimno bogatstvo. Očito je da je novac potrebno štedjeti, investirati i razumno trošiti. Međutim, potrebno je da osoba sama osvijesti svoju situaciju kako bi mogla dosegnuti bogatstvo kojem teži.

Ispod možete pročitati sedam pogrešaka koje vas sprječavaju na putu ka bogatstvu.

 

1. Trošite vrijeme

Mnogi žale za vremenom koje su uzalud utrošili, ali nažalost shvate to prekasno. Okolina i društvo nas vrlo lako uvuku u rutinu i nametnu nam svoj tempo i vrijednosti. Bogatsvo je ono što vama predstavlja najveću vrijednost. Nužno je identificirati što je bogatsvo za vas i postaviti prioritete. Nemamo svi isti pojam što je za nas bogatstvo. Bogati neće potrošiti vrijeme i novac na nešto što za njih ne predstavlja apsolutnu strast. Kako bi postavili fokus na bitno uzmite vremena i zapišite vrijednosti koje su za vas bogatsvo, zapisujte aktivnosti, a ne materijalne vrijednosti.

 

2. Imate previše ciljeva

Jedna od čestih i najvećih pogrešaka je imati previše ciljeva jer vas to samo ometa i oduzima vrijeme.
Jedan mali savjet kako izabrati i suziti ciljeve je da si napišete 25 ciljeva koje želite ostvariti. Nakon toga odaberite 5 ciljeva. Dok ne ostvarite ovih 5 ciljeva ostale ostavite sa strane i nemojte uopće trošiti vrijeme na njih.

 

3. Niste samosvjesni

Bitno je upoznati samoga sebe i znati sebi postaviti granice. Najčešća pogreška je previše trošiti na ispunjenje želja, ovu grešku najčešće čini srednja klasa. Pogrešno je težiti bogatstvu kako bi mogli živjeti u izobilju i sve svoje nesigurnosti kompenzirati kroz materijalne vrijednosti. Važno je ovladati svojim željama i postići umjerenost u trošenju, a ne težiti bogatstvu kako bi ga rasipali.

 

4. Ne stavljate sebe na prvo mjesto

Prilikom planiranja kako ostvariti bogatstvo logično je da ćete napraviti neki okvirni budžet. Mnogi nisu sposobni napraviti budžet koji će ih voditi ka bogatstvu. Većina nas isplanira koji su troškovi koje moramo prvo podmiriti i što nam ostane to je na kraju za štednju, no ovakav budžet nam omgoućava samo preživljavanje. Da bi stvorili bogatstvo i stvarno štedili morate planirati budžet na način da stavite na prvo mjesto iznos koji ćete štedjeti dakle sebe na prvo mjesto, a zatim sve ostalo ali ovaj novac koji ste odvojili zaboravite nemojte ga uopće doživljavati kao novac. To je vaše zlatno jaje na kojem ćete sjediti dok ne dođe vrijeme da se izleže nova vrijednost kroz investiciju tog ušteđenog iznosa.

 

5. Niste spremni na rizik

Nako što ste konačno uspjeli uštedjeti određenu količinu novca, vrijeme je da se iskažete koliko ste dobar strateg i kakav vam je osjećaj za ulaganje. Koliko god da je dobro štedjeti i ne pretjerivati u potrošnji, toliko i nije dobro da vas to obuzme. Jer došlo je vrijeme da upregnete vaš novac da radi za vas. Svaki uspješni investitor će vam reći da morate biti spremni riskirati kako bi postigli veliko bogatstvo.
Brojni su primjeri bogatih investitora koji su preopznali priliku i unatoč relativno velikom riziku odlučili su investirati jer su vidjeli da je konačna nagrada puno veća od rizika. Nije nužno samo valorizirati vrijednost nagrade kroz količinu zarađenog novca jer tu su i druge beneficije, tako da u tim slučajevima novac dođe samo kao popratna stvar.

 

6. Ne cijenite vrijednost ugleda

U današnje vrijeme svijet je postao globalno selo. Vrlo je jednostavno doći do informacija. U poslu pogotovo u internet eri od ključne uloge je ugled tj. reputacija u poslu. Stvari su vrlo jednostavne kao što izreka kaže dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje. Danas bi dodali i još brže no ikada. Ukoliko su vaše mušterije nezadovoljne i ako ostave loš komentar to za vas može značiti gubitak novih klijenata. Ukoliko je više takvih negativnih komentara tada su brojke izgubljenih klijenata drastično velike. Potrebno je graditi ugled i čuvati ga. Loše odnose pokušati izgladiti kako bi očuvali reputaciju čiju vrijednost nikako ne smijemo podcjenjivati.

 

7. Ne dijelite odgovornost djelatnicima

Mnogi ulaze u vlastiti posao s ciljem da se obogate. Mnogi zapnu u problemima jer nisu u stanju delegirati zaduženja zaposlenicima. Morate biti spremni prenijeti dio posla na svoj tim. Ukoliko ste u stanju da smatrate da nište nemože biti obavljeno bez vas zapeti ćete u vrtlogu stresa i vječnih obaveza koje ne stižete i postati ćete rob poslu koji ste pokrenuli s ciljem da budete slobodni i neovisni. Ključno je pronaći dio posla za koji zaposlenici gaje zanimanje i interes i dati im priliku da se utom području iskažu. Na ovaj način nećete imati problema i dugoročno ćete primjetiti da se poslovi izvršavaju puno efikasnije i brže.

Zaključno smatramo da se svi moramo preispitati jesmo li na putu cjelovitom bogatstvu i zadovoljstvu ili samo idemo ka tome da budemo bogati. Razlika je ogromna, radost i osjećaj zadovoljstva u procesu ispunjenja vaših snova i život ispunjen strašću često su pogrešno zamijenjeni sa pojmom biti bogat. Ne mjerite vaše životno putovanje ka uspjehu količinom materijalnog bogatstva. Vaš put treba biti mjeren uspomenama koje nosite, a ne računima, trenutcima strasti, a ne novcem, te srećom koju ste podijelili i pružili, a ne kupili.

Povezani članci