Aktivnosti za bebe od 3-6 mjeseci

Aktivnosti za bebe od 3-6 mjeseci

Sigurno se pitate koje su aktivnosti primjerene za vašu malu radost… Ponuđene aktivnosti odnose se na djecu od trećeg do šestog mjeseca života. Nadamo se da će vam ove smjernice pomoći u kvalitetnom provođenju zajedničkog vremena i u smišljanju drugih aktivnosti.

Od 3. do 4. mjeseca
Sada beba manje spava po danu pa imate više vremena za igru i kvalitetno međusobno druženje. Bebe sada prepoznaju poznata lica i na njih reagiraju smiješkom. Ispuštajte razne zvukove i mijenjajte izraze lica, to će ih razveseliti i nasmijati.

Vrijeme je i za igru skrivača. Prekrite svoje lice rukama ili mekom tkaninom i pitajte „Gdje je mama? Nema je.“ Potom brzo maknite tkaninu i uz smiješak recite „Eeevo mame“ ili „ku-ku“. Možete započeti s upoznavanjem mekanih slikovnica s jednostavnim slikama. Dopustite bebi da uzme slikovnicu u ruke jer su joj ruke i usta glavni alati za istraživanje.

Sjednite i polegnite bebu na svoje noge okrenutu licem prema vama. Izgovarajte jednostavne rime i brojalice i istovremeno šetajte prstima po bebinom tijelu ili joj masirajte noge i nožne prste. Otvorite bebin dlan pa joj lagano po njemu šetajte prstima:
„Ide, ide bubamara,
ne zna mala, gdje bi stala,
sletjela je na tvoj dlan:
Hajde bubamaro van!“

 

Od 4. do 5. mjeseca
Kada je beba ovladala držanjem glavice puno je lakše i jednostavnije igrati se zajedno. Oponašajte zvukove životinja „Maca kaže mijau-mijau, pas kaže vau-vau, zeko skoči hop.“ Nastavite s masažom cijelog bebina tijela. Otkrivajte nove stvari u šetnji. Lezite zajedno s bebom na ravnu podlogu i kotrljajte je lagano na jednu pa na drugu stranu, potičite je da se okreće na bok dok joj pokazujete igračku koju pokušava dohvatiti. Pohvalite svaki napor i rezultat. Plešite s bebom u naručju na dječje pjesmice. Izgovarajte brojalice, imenujte dijelove tijela:
„Jedna pusa dirni usta,
žuta plava tu je mala glava,
crni kos tu je nos,
lete ptice dirni lice.“

Stavite bebu u ležaljku za bebe, tako mogu vidjeti sve što se oko njih događa.

Od 5. do 6. mjeseca
Bebe još uvijek uživaju u igrama skrivanja, bilo da se vi skrivate ili oni. Sada igrice s prstićima dobivaju pravo značenje. Beba je svjesna da ima ruke i prstiće. Počinje se hvatati i za noge. Podiže sama gornji dio tijela kao da želi sjesti. Provodite dio vremena pred ogledalom, bebe se obožavaju gledati u ogledalu.

Dopustite joj da vam dira kosu i lice, uzmite njene ruke i dok prelazite po svom licu govorite „Ja sam tvoja mama“, „Draga mama“, „Mama ima lice, mama ima nos…“

Oponašajte svojom rukom pokrete pa-pa, zatim to napravite s bebinom rukom. Iako još ne može samostalno izvesti takvu radnju uvijek im treba pokazivati nove stvari kojima će ubrzo ovladati. Tražite bebu da vam da ruku „Daj mami ruku, daj“ pružajući svoje ruke prema djetetu, potom uzmite djetetovu ruku i recite „Bravo“.

Legnite bebu na ravnu podlogu na leđa i postavite iznad nje spravu s obješenim igračkama (postoje razne varijante mekane plišane i plastične koje pri dodiru proizvode zvuk i svijetle). Pokazujte bebi i dalje jednostavne mekane slikovnice koje može stavljati u usta, listajte ih i pričajte o slikama.

Povezani članci