Aktivnosti za bebe od 0-3 mjeseca

Aktivnosti za bebe od 0-3 mjeseca

Sigurno se pitate koje su aktivnosti primjerene za vašu malu radost… Ponuđene aktivnosti odnose se na djecu od rođenja do trećeg mjeseca života. Nadamo se da će vam ove smjernice pomoći u kvalitetnom provođenju zajedničkog vremena i u smišljanju drugih aktivnosti.

Od rođenja do 1. mjeseca
U ovom razdoblju tek se upoznajete sa svojim novorođenčetom i oboma vam treba vremena za prilagodbu. Po rođenju bebin vid nije potpuno u funkciji, raspoznaje samo jake kontraste, no čuje mamin glas i druge zvukove. Isto tako prepoznaje mamin miris. S tjedan dana bebe vide tek nekih 30 cm pred sobom, a do kraja mjeseca istraživat će pogledom vaše lice.

S obzirom da bebe sada jako puno spavaju vrijeme za druženje se svodi samo na nekoliko sati dnevno i to uključuje i osnovnu brigu o njima.

Nemojte pretjerivati s podražajima, nekad je manje zapravo više.

Pričajte s bebom umiljatim, tihim glasom, pjevajte joj i nježno je ljuljajte u naručju. Bebe imaju izrazitu potrebu za toplinom, nježnosti i bliskošću, gotovo jednako izraženu kao i potrebu za hranom. Mazite i nježno masirajte svoju bebicu prilikom presvlačenja i hranjenja. Ovako male bebe drže skupljene ručice – potaknite ih na otvaranje dlanova nježnim milovanjem gornje strane šake.

Ne zaboravite na lagane vježbe ruku i nogu. S nogama im radite sljedeće pokrete: obje noge ispružene pa jednu savijte u koljenu i gurajte je prema trbuhu. Isto tako sa sljedećom naizmjence ponavljajte. Istovremeno s obje noge izvodite kružne pokrete iz kukova, lagano, koliko vam beba dopusti. Zatim obje noge skupite u koljenu i istovremeno ih naslanjajte na trbuh pa opružite. Bebama ovo pomaže i kod nadutosti, pokreće probavu. Ruke možete podizati gore-dolje naizmjence ili istodobno i suprotnom rukom dodirivati suprotno rame.

Od 1. do 2. mjeseca
Od navršenih mjesec dana bebe već pomalo prate što se događa oko njih, vole mobile (vrtuljke) koji vise iznad njihova krevetića. Pričajte im o igračkama koje vide, zaustavite vrtuljak i čekajte djetetovu reakciju, zatim opet pustite. U početku mogu pratiti samo jednu igračku, no ubrzo će ih moći sve pratiti pogledom. Očekujte i prve osmijehe u ovom razdoblju. Bebina pažnja se sve više povećava pa će se češće javljati ispuštajući jednostavne, ali neodoljive zvukove.

Sada je vrijeme i da uključite svoje prste i ruke u igru. Pomičite ruku lijevo desno i pratite slijedi li beba pogledom vaše pokrete i do koje udaljenosti, ako ih slijedi.

Govorite bebi sve što radite, imenujte njezine dijelove tijela.
Možda ne razumije značenje, ali itekako prati vašu intonaciju i osmijeh dok izgovarate riječi.
Djeca rođena u toplijim mjesecima mogu već i u šetnju primjereno obučeni.

Od 2. do 3. mjeseca
Svakim danom beba sve više raste i jača i daje vam do znanja kako želi i može sudjelovati u događajima oko nje. Želi sve vidjeti zato je podignite u naručje kad god je moguće i pokazujte joj stvari po kući. Dok prolazite pored nje javite joj se, tako će znati da vam je bitna. Postavite u kolica šuškavu šarenu igračku na potezanje. Najprije će je samo promatrati, a s vremenom će te se iznenaditi kad je sama bude povlačila.

Bebama ne treba puno igračaka. One jednu igračku u dužem razdoblju kako motorički napreduju promatraju na nove načine pa im ne dosadi. Možete poleći bebu na krevet na trbuh i privući joj pažnju šuškalicom i pokretom svojih ruku. Ako beba negoduje vratite je u položaj na leđa pa pokušajte opet kasnije. Položaj potrbuške je važan jer im tako rade svi mišići i jačaju mišiće vrata jer drže težinu glave.

Prelazite bebi preko lica tkaninama različitih tekstura i materijala kroz igru. Ne ostavljajte bebu bez nadzora jer u ovom razdoblju počinje hvatati odjeću i tkanine koje se nalaze u njezinoj blizini. Zvukove zadovoljstva lako možete prepoznati, to su: a, j i k. Nezadovoljstvo pokazuju glasovima: m, p i b. Nastavite sa šetnjama, podignite bebu iz kolica i pokazujte joj okolinu, pričajte joj što sve vidi.

 

Povezani članci