Aktivnosti za jednogodišnjake – šaranje

Aktivnosti za jednogodišnjake – šaranje

Šaranje i jednogodišnjaci

Papir i olovka dvanaestomjesečnim bebama su iznimno zanimljivi. Pohvalite svaku šaru koje dijete napravi uz pljesak i riječi ohrabrenja. Fina motorika ruke i prstiju se još dugo neće razviti, no šaranje je motorička vježba, vježba koordinacije ruke i oka.

Treba vremena i da mališan shvati kako olovka ostavlja trag na papiru ili nekoj drugoj podlozi. Budite spremni na to da će ponekad više trajati vaša priprema pribora nego sama aktivnost. Sve je to normalno i u skladu s dječjim mogućnostima koncentracije.

Pokažite djetetu koje pokrete treba izvoditi jer možda ne će ni pogoditi s kojom stranom olovke treba pisati. Osim olovke na bijelom papiru možete koristiti papir u boji i kredu ili pastelne boje. U svakom slučaju treba biti oprezan i stalno dijete nadgledati da ne stavi nešto od toga u usta.

Ako i stavi što od toga u usta uzmite olovku (kredu i sl.) i pokažite čemu to služi. Dijete vas promatra, zato uvijek pokažite primjerom radije nego samo riječima „Nemoj to stavljati u usta“. Uživajte i vi jer je kratak period u kojem  se svaki dan može vidjeti oduševljenje zbog otkrivanja novih stvari.

Dijete se veseli svakoj aktivnosti u koju su mama i tata uključeni zato pripremite dovoljno papira jer će biti i zgužvanih i pokidanih listova. Sve to pripišite radoznalosti i uzbuđenosti jer mala djeca nisu zločesta. Njih naprosto veseli trganje papira i razbacivanje olovki.

Papir i olovku odložite negdje gdje će ih dijete vidjeti i vjerojatno kasnije u danu ponovno tražiti i koristiti.

Povezani članci