Bankovni kredit za pokrenuti posao – da ili ne?

Bankovni kredit za pokrenuti posao – da ili ne?

Bankovne pozajmice (krediti) su jako popularne kod svih kreditno sposobnih građana s nekom vizijom i planom rada te predstavljaju masovni oblik pribavljanja osnovnog kapitala. Razlog tome je što i same banke potiču na zaduživanje uz minimalne uvjete kod potpisivanja ugovora. Sve to lijepo izgleda na papiru, samo što banke ne daju zajmove radi vaše koristi. Dobro razmislite o iznosu na koji se obvezujete kako se ne biste zaletjeli u ogromne dugove.

 

Bankovna pozajmica

To je jedan od čestih oblika stjecanja početnog kapitala za poduzeća. Nije ga lako pribaviti. Razlog je vrlo jednostavan – bankama mali zajmovi za mala poduzeća nisu zanimljivi ni približno kao veliki zajmovi velikim poduzećima. Zbog znatno manjeg profita smatraju ih riskantnim ulaganjem.

Jedan od razloga zašto ovaj oblik financiranja nije pogodan za mala poduzeća kao početni kapital je jer banke često zahtijevaju kolateral odnosno pokriće u slučaju nevraćanja pozajmice. Kolateral je osigurač banci koji može biti u obliku novca, dakle dio depozita, koji rezervirate u slučaju ne vraćanja pozajmice iz kojeg se banka može naplatiti ili neka druga imovina ili strojevi.

No kako ste vi tek u osnivanju, vjerojatnost je velika da nemate kolateral ili ga barem nemate puno. Zato je ovaj oblik financiranja puno primjereniji za građevinske projekte, nabavu opreme ili proširenje već postojeće firme.

Ipak, ne odustajte. Još uvijek ima nade za vas ukoliko imate dobre veze u lokalnoj banci i uvjerite ih da je vaša ideja i poslovni plan tržišno naplativ u brzom roku. Možda vam ipak odobre kredit ili pozajmicu. Naravno bilo bi poželjno i da imate dobrog poznanika, rođaka ili prijatelja u banci.

Predlažemo vam još neke načine kako doći do sredstava za pokretanje vlastitog posla.

Klikom na link pročitajte članke koji vas zanimaju.

Povezani članci