Birajte mudro – namirnice za zdravo mršavljenje

Birajte mudro – namirnice za zdravo mršavljenje

Pokušavate li smršavjeti, ali Vam to nikako ne ide od ruke? Ovo su namirnice za zdravo mršavljenje, a možda je odgovor baš u nepravilnom kombiniranju namirnica. 

Odvajanje namirnica je odlična dugoročna metoda za zdravo mršavljenje i puno bolji odabir za mršavljenje od restriktivnih dijeta i raznih sredstava za mršavljenje.

Naime, neke namirnice se bolje probavljaju zajedno i potiču pravilan metabolizam dok neke namirnice nikako ne bi smjeli jesti zajedno u jednom obroku.

Ukoliko se namirnice, koje međusobno ne odgovaraju, skupa troše, jedu, dolazi do probavnih smetnji, vjetrova, nadutosti, prvih znakova debljanja.

Probava je puno lakša ako probavni sokovi prerađuju samo jednu vrstu namirnica

 

Dobra kombinacija – namirnice za zdravo mršavljenje

 

Masnoće i povrće (kelj, artičoka, peršin, šampinjoni, celer, soja, luk, šparoge, patlidžan, cvjetača, paprika, rotkva, brokule, rabarbara, krastavac, cikla, grašak, blitva, zelena salata, matovilac)

Povrće i bjelančevine (riba, meso, jaja, jogurt, grah, leća, žitarice, sir, bundeva, sjemenke)

Povrće i namirnice bogate škrobom (ugljikohidrati: krumpir, mrkva, repa…, žitarice, riža,brašno, kesten, kruh)

Slatko voće (banana, datulja, smokva, grožđe, suho voće) i polukiselo voće (kajsija, jabuka, kruška, kupina, trešnja, mango, breskva, šljiva, dunja)

Kiselo voće (ananas, jagoda, malina, ribizli, kivi, mandarina, naranča, rajčica) i polukiselo voće.

 

 

Tako uz meso, za čiju razgradnju treba kisela otopina odgovara zeleno povrće. Hrana koja obiluje škrobom razgrađuje se bolje u lužini pa nije dobra kombinacija uz meso.

Stoga, želite li smršavjeti bez da se odričete nekih namirnica jedite odvojeno namirnice bogate bjelančevinama od namirnica koje su bogate ugljikohidratima.

Naravno da nije uvijek moguće postići potpuno odvajanje hrane, no napredak je već ukoliko se dvije trećine namirnica koje se ne razgrađuju jednako, odvajaju.

Povezani članci