Kako biti bolja mama

Kako biti bolja mama

Što to mene ili vas čini dobrom majkom? Kako biti bolja mama?

Zapitate li se to ikad? Ja sam se zapitala. I čekala sam da mi netko da odgovor. Pa valjda netko ima odgovor, zar ne, toliko je drugih majki, sigurno se i one to pitaju. Ili su možda sposobnije od mene. Jesu li bolje od mene savladale roditeljsku ulogu i odgovornost? Takva pitanja su mi jedno vrijeme okupirala pažnju, a nisam znala odgovor. Smetalo mi je što ne znam odgovore i što ne znam kako se nositi s vlastitim neznanjem. Čemu onda škola s toliko predmeta, računanja, povijesnih činjenica kad me ništa od toga nije pripremilo na ovo sada – majka kojoj se ne sviđa što vidi u majci svog djeteta.

Evo kako sebi jačati samopouzdanje…

Od koga da budem bolja?

Najvažnije što sam naučila na tu temu je da budete bolji od sebe. Da, bolji od sebe. Ne od neke prijateljice čije vam se ponašanje sviđa ili kojoj se divite kao roditelju. Njezino ponašanje je odraz njezinih stavova, prošlih iskustava, uvjerenja koja se vjerojatno razlikuju od vaših. Vi najprije budite bolji od one sebe jučer i prije nekoliko mjeseci. Tako će te najlakše pratiti pomake u svom ponašanju, odnosno u primjeni znanja. Nije dovoljno nešto znati. Ako ne primjenjujete ono što tvrdite da znate vi zapravo ne znate, samo mislite da znate. Sad znam da je ono čemu sam težila bila mudrost, da primijenim ono što sam čula, pročitala. Jer mislila sam da znam, a rezultati su pokazivali suprotno.

Niste sami

Ne očekujem da će se mame nakon što pročitaju ovaj članak masovno odlučiti promijeniti. To nije ni cilj. Cilj i želja mi je da majke koje se jednom budu zapitale kako da budu bolje osobe i kako biti bolja mama svojoj djeci znaju da nisu same u takvim razmišljanjima i pitanjima. Da znaju da je to sve dio roditeljskog puta. Puta na koji sami sebi možete dati najbolje odgovore.

Korak po korak

Sama činjenica da želite promjenu već je korak naprijed. E sad, o tome koliko zaista želite promjenu svjedočit će ono što će te poduzimati ubuduće. Svako dijete zaslužuje ostvarenu, zadovoljnu majku. Majku koja će svoje emocije znati prenijeti djeci. A emocije su zarazne i lako se prenose na djecu. I to je mnogo važnije nego što vam se naizgled može činiti. Pozitivne emocije pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Prema istraživanju američke psihologinje Barbare L. Fredrickson pozitivne emocije signaliziraju sigurnost, a upravo zbog tog osjećaja sigurnosti skloniji smo više razmišljati o alternativama koje nam stoje na raspolaganju. Naše razmišljanje je kreativnije i točnije i usmjeravamo se na rješavanje izazova, ne samo sada nego i u budućnosti.

Ovo vam može poslužiti svaki dan. Vi želite da vaše dijete svaki dan svjedoči upravo ovome. Želite biti sposobni ne prepustiti se negativnim emocijama. I to je jedan odličan način kako biti bolja mama. Kad dijete razbije posudu, kad prolije mlijeko, kad prođe uprljanim cipelama po tek opranom podu, kad se ponaša buntovno, kad ne želi spavati itd.

Promjena ne dolazi preko noći

Život općenito pa tako i majčinstvo nije zamišljen da prolazi bez kušnji. Majčinstvo je prepuno kušnji. No, uz kušnju uvijek ide i prilika. Zar vas ne raduje spoznaja da imate priliku nešto promijeniti? Ne promijeniti političku ili ekonomsku situaciju u svijetu… Imate priliku promijeniti sebe, svoje izbore koje nesvjesno donosite, metode koje koristite u odgoju (a za koje možda i ne znate da su metode) jer mislite da nemate drugog izbora, da vas dijete svojim ponašanjem na to tjera. Možete promijeniti pogled na sve vaše zadaće koje imate kao majka. Obavljati ih s osmijehom i u zahvalnosti jer ste nekom majka, jer nekoga nadahnjujete samo svojom pojavom.

Krenite s čitanjem knjiga

Knjige su jako dobar izvor informacija. Nemate što izgubiti ako pokušate. Čitajte knjige o djeci, odgoju, duhovnosti, majčinstvu. Nečiji savjet vam može poslužiti da testirate kako biti bolja mama. Možda naiđete na komentare:

  • „pa djeca se ne odgajaju čitanjem knjiga“,
  • „tko je još odgojio dijete slijedeći upute iz knjige“,
  • „nema prirodnije stvari od roditeljstva, to svi znaju, ne trebaju za to knjige“,
  • „ostavi se knjiga“,
  • „tko je prije čitao pa su djeca opet dobro odgajana“…
  • Da ne nabrajam dalje jer je popis dugačak. No, nemojte se na to obazirati.

U knjigama možete pronaći nadahnuće, drugačiji pogled na to koja je uloga nas roditelja. Primjere drugih koji su uspijevali u onome u čemu vi želite biti uspješniji. Nije dovoljno s djecom biti po cijele dane i „čuvati ih“. Djeci se pokazuje ljubav tako da je vi živite, sami sa sobom kroz svoje slobodno vrijeme, hobije i kroz partnerski odnos u kojem ste ispunjeni. Ostvarivanje sebe u sferi braka, prijateljstava, razvoja talenata pružit će vam odgovore na pitanja kako biti bolja mama. Postat će te zadovoljniji, a ono što vi živite preslikat će se vrlo vjerojatno na vašu djecu.

Važno je da znate da ono što je netko drugi doživio kao prosvjetljenje u odgoju za vas uopće ne mora biti motivirajuće. Slijedite svoj put. Roditeljstvo je vještina koja se uči, stjecanjem znanja i svakodnevnom primjenom.

 

 

 

Povezani članci