Brak – Mrak

Brak – Mrak

Zgodna rima, zar ne? Sigurno ste je čuli mnogo puta. Oni koji su u braku možda ponekad i pomisle da je istinita, a oni koji će se tek vjenčati iskreno se nadaju da nije tako.

O čemu to ovisi i je li brak zaista tamni oblak koji se nadvije nad ljudima koji su do tada uživali? Apsolutno ne! Brak je novo, nepredvidivo i psihološki intenzivno razdoblje u životu, osobito na početku, a njegova uspješnost ovisi o tome koliko se želite potruditi.

Lijepo je vidjeti dvoje ljudi u zreloj životnoj dobi koji se drže za ruke, zajedno šetaju i zaljubljeno se pogledavaju. Nije lako postići taj sklad. Rezultat je to međusobnog rada i truda da se stekne povjerenje i poštivanje i sačuva ljubav.

Poboljšanjem kvalitete bračnog života (intima, razgovori, uvažavanje, dogovaranje, suradnja, podjela odgovornosti) poboljšava se i kvaliteta cjelokupnog obiteljskog života. Ako su bračni partneri zadovoljnim svojim bračnim životom, kvalitetno će i predano raditi na svom obiteljskom životu.

Supružnici stupaju u brak najprije zato što osjećaju ljubav jedno za drugo, a kruna te ljubavi je dijete. Stoga bi pogrešno bilo usmjeravanje sve pažnje, ljubavi i nježnosti tek rođenom djetetu na štetu bračnih odnosa. Supružnicima je i te kako potrebno vrijeme za druženje. Zadovoljstvo roditelja koji se uspijevaju ostvariti na bračnom planu bitno doprinosi osjećaju zadovoljstva samim sobom pa time poboljšava i odnos s djetetom.

Zadovoljni supružnici – nasmijani roditelji – sretna beba.

Povezani članci