Četverogodišnjaci – zabava kod kuće

Četverogodišnjaci – zabava kod kuće

Ove jeseni nema dosade.
Podsjećamo Vas koje sve super zabavne aktivnosti četverogodišnjaci vole, a koje možete iskoristiti u nadolazećim hladnijim danima.

 

Pogledajte tog svog malog genijalca koji je navršio četiri godine. Prevalio je tek malen dio onog što ga čeka, a toliko je toga već naučio. Sigurno je jako ponosan na to. I treba biti. Budite i Vi ponosni. Svaki mu dan to recite kad nešto lijepo napravi, pomogne Vam, ispriča se za nešto što je napravio, a nije bilo lijepo. I to je naučio stvari koje će mu cijeli život služiti, kojih će se sijećati i koje će moći širiti dalje.

 

Naivni, neiskvareni, iskreni četverogodišnjaci su željni maženja i dodira… Četverogodišnjaci znaju jako dobro izmamiti osmijeh na lice svojom umiljatošću, a sigurno se znaju i ljutiti. Treba prihvatiti sva njihova raspoloženja bez puno buke i prepirke.

Vrijeme je to nedoumica što i kako i za Vas i za njih. Nemojte gubiti ni trenutka, u ovim hladnijim danima zabavite se kod kuće na najbolji mogući način. Uključite cijelu obitelj.

Igrajte igru Čovječe ne ljuti se.

Toliko ste puta igrali tu igru, ali igra četverogodišnjaci će joj dati posebu dražesnost. Nemojte misliti da su vaši roditelji svaki put s oduševljenjem odgovarali na vaša pitanja i igrali s vama Čovječe… Desetak minuta igre prije ili nakon večere lijepo može zaokružiti dan i završiti ga u pozitivnom tonu.

Kupite plastelin i pravite figurice.

Modeliranje likova iz crtića uz Vašu pomoć može biti zabava iz snova. Zamislite oživiti likove iz crtića i sudjelovati u njihovom stvaranju. Dječje ruke su spretne, nemojte samo da dijete gleda dok Vi pokušavate napraviti savršenog Mickey Mousa. To može biti najružniji Mickey kojeg ste ikad vidjeli, a dijete će opet biti oduševljeno. Vaš četverogodišnjak može napraviti kuglice za oči, zarolati tanki repić i prilijepiti ga. Može ga na kraju i zgnječiti. Nasmijte se zajedno tome.

Naučite dijete da napiše svoje ime.

Jeste li ikad gledali starijeg brata ili sestru ili rođake koji pišu u svoje bilježnice, veliki, važni. Sigurno ste i Vi sami poželjeli znati pisati, računati baš poput njih. Pisanje vlastitog imena za četverogodišnje dijete je pravi izazov. Pišite slovo po slovo, neka dijete bojicom preko vaših slova prelazi i ponavlja ih. Dijete neće odmah iz prve naučiti napisati svoje ime, čak ni ako je kratko. Napominjite ga svaki put kad nešto nacrta da na dnu napiše svoje ime, da se zna tko je taj krasan crtež nacrtao.

Čestitka za rođendan.

Izrađivanje čestitke za rođendan prijateljima ili nekome iz obitelji je odličan način kako zaigranog četverogodišnjaka malo primiriti. Predložite djetetu da najprije naoštri sve bojice. Tako će te dobiti na vremenu da predahnete jer bi to moglo potrajati. Potom mu presavijte papir na pola i razgovarajte o tome što sve voli raditi sa slavljenikom. Kakvih bi boja i oblika mogla biti torta, ako crta prijatelju pitati zna li koliko će biti svjećica na torti. Upoznajte dijete s tim što znači uspomena i kako će to netko spremiti u posebnu škrinjicu da se jednog dana može prisjetiti što je dobio i od koga. Ispričajte mu priču kako su vama vaši roditelji tako spremali neke vaše crteže pa ste ih zajedno gledali kad ste narasli. Čak i ako to nije slučaj potaknut će te priču i pobuditi djetetovo zanimanje.

Skupljajte jesenske listove.

Šetnja po susjedstvu može biti prilika za istraživanje i misiju prikupljanja lišća koje je otpalo. Četverogodišnjaci će jedva dočekati da nešto izvana ponesu kući. Uzmite vrećicu, prikupite listove različitih veličina i oblika. Razgovarajte s koje je biljke list otpao, a po povratku kući slijedi prava avantura – ocrtavanje listova na papiru i bojanje istih. Razgovarajte o bojama jeseni. Za neku od navedenih aktivnosti dovoljno Vam je odvojiti 20minuta do pola sata u danu. Dijete će biti oduševljeno, a Vi znajte da ste napravili nešto jako dobro i čestitajte sami sebi.

Želimo Vam ugodno druženje.

 

 

Povezani članci