Čuvanje meda – male tajne

Čuvanje meda – male tajne

Evo što je dobro znati za čuvanje meda kod kuće

Važno je znati da u neposrednom dodiru meda s metalom dolazi do reakcije organskih kiselina i metala (željeza, cinka…) što dovodi do nastanka spojeva koji su štetni za naše zdravlje. Istovremeno, ti spojevi uništavaju vitamin u medu.

  • Zabranjeno je, čak i opasno čuvanje meda u pocinčanoj ili željeznoj posudi jer se stvaraju otrovne tvari.
  • Med nikako ne treba držati u posudama od umjetnih materijala, ne treba ga zagrijavati  jer se time uništava njegova ljekovitost i mijenja se boja meda – postaje taman. Osim toga, medu se tako mijenja okus, nestaje aroma, gubi baktericidna svojstva, gubi vitamine. To se sve može dogoditi i na sobnoj temperaturi, no zagrijavanjem se taj proces ubrzava. Tako med postaje zapravo samo jednostavna smjesa ugljikohidrata.

Zagrijavanje meda

Istraživanja su pokazala da med uopće ne treba zagrijavati, čak ni držati na temperaturi višoj od 20 stupnjeva.

  • Čuvanjem meda dulje od godine dana, dolazi do postepenog slabljenja njegove biološke aktivnosti.

Čuvanje meda na temperaturi od 23-28 stupnjeva u vremenu od 12 mjeseci, pridonosi  smanjivanju njegovih antibakterijskih osobina, količina glukoze i fruktoze pada za 5 do 10%. Vitamini B1, B2 i  C se smanjuju za 10-20%, a povećava se udio saharoze i kiselina. Što je veća temperatura na kojoj čuvate med, to med više ljekovitih svojstava gubi.

  • Preporuka je da se med koristi otopljen u mlakoj tekućini jer tako njegovi sastojci brže prodiru u organizam, tkivo i stanice, nego kada se med otapa u ustima.

Povezani članci