Dijete i rani odlazak na spavanje

Dijete i rani odlazak na spavanje

Rani odlazak na spavanje i kvalitetno spavanje tijekom noći ne samo da imaju pozitivne učinke na tijelo, već pogoduju i pravilnom razvoju mozga. 

Među najboljim stvarima koje roditelj može  učiniti za djecu i njihovo zdravlje je brinuti se o tome da dovoljno spavaju, bilo da su mali ili veliki.

Dijete spavanjem odmara tijelo i obnavlja energiju koja mu je prijeko potrebna da bude zaigrano i veselo. Dovoljan broj sati sna tijekom noći omogućava i mozgu da se odmori te oporavi.

To potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatric Psychology koje upućuje na to da rani odlazak na spavanje (između 8 i 9 sati navečer):

– ima blagotvorne učinke na dječje ponašanje,

– kognitivni razvoj,

– koncentraciju te

– pospješuje djetetovo fizičko i metalno zdravlje i

– popravlja dječje raspoloženje.

 

Zašto dijete koje je premoreno ne može zaspati ili jako teško zaspi?

Stvaranje rutine pred odlazak na spavanje valja započeti prije nego dijete postane vidno uznemireno. Rutina, uključujući i rani odlazak na spavanje povezani su sa smanjenim problemima spavanja kao što su česta noćna buđenja i teško uspavljivanje djeteta. 

Većina roditelja prođe s djetetom faze kada je odlazak na spavanje problematičan. Mogući uzrok je u tome da dijete zaista nije umorno pa nema smisla navaljivati ili nije na vrijeme išlo u krevet kada ga je svladao umor.

Dijete koje ostane budno i dva do tri sata nakon što je bilo spremno za spavanje taj san mora nekako nadoknaditi. No što ako idući dan opet iznova odbija spavanje i vaše pokušaje da ga uspavate? Tada nedostatak sna pomalo postaje očit jer se i djetetovo ponašanje mijenja. Postaje razdražljivo, ne može kontrolirati emocije, plače, svađa se, sve ga ljuti, trlja oči, često zamjenjuje mirnu igru s ispadima bijesa.

Lako je zamijeniti djetetovo ponašanje kada pati od nedostatka sna sa zločestim ponašanjem. Dijete nije osoba koja treba regulirati svoje spavanje već roditelj.

Povezani članci