Djeca i mediji

Djeca i mediji

Što mislite, koliko djeca dnevno u prosjeku provedu vremena ispred televizora ili koristeći mobitele i pametne telefone?

Rezultati jedne američke studije, provedene na 1384 roditelja, pokazuju kako je trend korištenja medija sve više raširen među djecom. To i nije neka novost. Međutim, ovdje se radi o djeci od 0-8 godina starosti što upućuje na spuštanje dobne granice u kojoj se djeca susreću i koriste razne medije. Neki podatci su i zabrinjavajući.

– Djeca do 2 godine dnevno provedu 53 minute gledajući televiziju, a samo 20 minuta listajući priče ili im netko čita te priče.
– Oko 40 % djece ima TV u svojoj sobi.
– Više od 50 % djece od 2-4 godine je koristilo kompjuter.
– Više od 50 % djece u dobi od 0-8 godina ima slobodan pristup mobilnim uređajima.

Sadašnje generacije žive u tzv. digitalnom dobu koje nedvojbeno ima svoje prednosti, no i nedostatke. Mediji su svugdje prisutni i djecu se ne može od njih izolirati. To bi čak bilo i pogrešno. Svjesnost djeteta o postojanju medija nije isto što i njihovo svakodnevno korištenje. Stoga je naša preporuka roditeljima da se ograniči dob u kojoj djeca počinju koristiti mobitele, pametne telefone, tablete i vrijeme provedeno za ekranom istih.

Američko pedijatrijsko društvo složilo se kako djeca do 2 godine starosti ne bi uopće trebala gledati TV. Slažemo se s njihovim stavom jer zaista postoji mnoštvo lijepih aktivnosti u kojima možemo provesti nezaboravne trenutke s djecom bez medija.

Roditelji bi trebali dobro razmisliti o prednostima modernih tehnologija naspram nedostataka učestalog korištenja medija, uključujući smanjeno vrijeme za čitanje, šetnje, rekreaciju na otvorenom, igru s drugom djecom i socijalnu interakciju uopće.

Povezani članci