Kako djetetu pravilno izmjeriti temperaturu?

Kako djetetu pravilno izmjeriti temperaturu?

Kako djetetu pravilno izmjeriti temperaturu?

Povišena tjelesna temperatura uglavnom se brzo prepozna jer koža djeteta postaje znatno toplija nego što je uobičajeno. Uz to, dijete pokazuje znakove razdražljivosti, bezvoljnosti, umora.

Svaki roditelj  se odmah pita kako djetetu pravilno izmjeriti temperaturu. Moguće je i da roditelj koji provedi vrijeme s djetetom ne primijeti odmah da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu sve dok ne dođe do bliskog kontakta (zagrljaja, poljupca i sl.) jer  se dijete lijepo igra i ne žali se.

Najčešća greška koju roditelji rade je određivanje ima li dijete povišenu temperaturu samo svojim dodirom na djetetovu kožu. Svakom djetetu za koje se sumnja da je bolesno treba izmjeriti tjelesnu temperaturu primjerenim uređajem.

Mjerenje povišene tjelesne  temperature kod djece  provodi se nekim od sljedećih toplomjera: digitalnim, živinim ili infracrvenim toplomjerom koji se stavlja u uho djeteta.

Mjerenje temperature rektalno

Kod novorođenčadi i dojančadi preporučuje se rektalno mjerenje temperature (u guzi). To mjerenje izvodi se tako da se djetetu lagano podignu noge, a uži dio toplomjera se uvodi u zadnje crijevo ili rektum. Pritom se može koristiti dječja krema koja se nanese na vrh toplomjera ili djetetu na guzu. Preporučeno trajanje za digitalni toplomjer je 2 min., a za živin toplomjer 3 do 5 min.

Taj način mjerenja može biti nelagodan i za ovako manju djecu, nemojte ustrajati ukoliko se dijete previše buni i opire.

Važno je znati da je temperatura izmjerena u guzi do 0,5 stupnja viša od one izmjerene ispod pazuha.

To znači da je mjereno u guzi normalna temperatura djeteta do 37,5 stupnjeva.

Mjerenje temperature pod pazuhom

Kod starije djece temperatura se mjeri pod pazuhom s tim da prethodno treba osušiti  kožu ispod pazuha. Preporučeno trajanje mjerenja temperature pod pazuhom je 5 min za živin toplomjer i 2 min za digitalni toplomjer.

Mjerenje temperature u uhu infracrvenim toplomjerom daje manje točne i pouzdane rezultate.

 

Povezani članci