Dohrana i žitarice za bebe

Dohrana i žitarice za bebe

S navršenih šest mjeseci, kada počinje dohrana beba, roditelji često djeci, s najboljom namjerom, uvode žitarice po nekom od kalendara dohrane. S tim treba biti jako oprezan.

 

Je li dovoljno znati da su žitarice zdrave? Naravno da nije.

Drevni narodi posjedovali su velika znanja o prehrani, naročito o žitaricama i njihovoj pripremi,  koje su im bile važan izvor hrane, a danas unatoč tome što nam je sve dostupno kao da smo se ulijenili i o tome ne znamo puno. Žitarice su zaista jedan od temelja zdrave prehrane, treba ih jesti, no treba znati kako ih pripremati da bi naše tijelo moglo iskoristiti sve nutrijente kojima obiluju. To se posebno odnosi na prehranu djece čiji je probavni sustav još nedovoljno zreo da bi probavljao žitarice.

Naime, da bi tijelo probavilo žitarice potreban je enzim amilaza koji služi za razgradnju škroba. Gušterača ga proizvodi i to tek nakon što se kutnjaci u potpunosti razviju.  A što mislite imaju li bebe taj enzim? Novorođenčad uopće ne proizvodi amilazu, a najranija dob u kojoj bebe proizvode amilazu u dovoljnim količinama da bi se žitarice mogle probaviti je nakon navršene godine dana. Često je slučaj da to potraje i do druge godine djetetova života.

Riječ moderno uvukla se gotovo u svaki aspekt života pa tako i u prehranu djece. Postavlja se zahtjev da sve bude brzo, jednostavno i da o ničem ne treba puno misliti. Htjeli mi to priznati ili ne, zasipaju nas sa svih strana brojnim proizvodima dječjih žitarica. Naglasak je na zdravim žitaricama koje pružaju optimalan razvoj, bogate su vitaminima, mineralima…  Znajte da svaki put kad malo dijete pojede obrok koje čine kupovne dječje žitarice ili druge teško probavljive žitarice zapravo jede hranu koju ne može kvalitetno probaviti i iskoristiti. I istovremeno mu je uskraćen izvor nutrijenata koje treba za razvoj kostiju, zdrav razvoj mozga i tijela uopće.

 

S čime hraniti male bebe umjesto sa žitaricama?

Bebe trebaju masti pa tako gotovo polovica kalorija iz majčina mlijeka dolazi iz zasićenih masti. I to je tako s razlogom priroda uredila. Bebe trebaju mast za rast mozga, za razvoj živčanog sustava i za rast i razvoj staničnih membrana. Preostale kalorije iz majčina mlijeka bebe dobivaju iz proteina i ugljikohidrata u obliku laktoze.

Zato već u dobi od otprilike osam mjeseci ili kad dijete može samo stavljati komadiće hrane u usta djetetu možete uvesti žumanjak u prehranu. I to žumanjak od organski uzgojenih koka. Žumanjak je odličan izvor kolesterola, koji je potreban za mentalni razvoj,  i odličan je izvor sumpora (sadrži aminokiseline). Najbolje bi ga bilo pomiješati s bistrom juhicom i to ne odmah čitav nego se pridržavati pravila o uvođenju dohrane. Može se miješati i s povrćem. Najprije 1/4 pa postupno povećavati količinu ako se ne pokaže nikakva alergijska reakcija. Bjelanjak može biti alergen kod neke djece pa se uvodi tek nakon navršene godine dana.

Osim navedenog i banane, kefir, jogurt, maslac, razno lisnato i zeleno povrće idealna su hrana za vaše mališane.

Povezani članci