Dohrana za bebe

Dohrana za bebe

Univerzalne preporuke i pravila za dohranu beba teško da možemo pronaći. To kod roditelja često izaziva zbunjenost jer postaje problem snaći se u moru proturječnih stavova pedijatara, nutricionista i iskustava drugih roditelja. Svako dijete je individua za sebe, sa svojim potrebama, koje raste u jedinstvenom obiteljskom okruženju. Upravo navikama i mogućnostima okoline u kojoj dijete raste treba prilagoditi i prehranu.
Dohrana (kruta ili ne mliječna hrana) uzbudljivo je razdoblje prepuno izazova za sve roditelje. Isto tako ne treba zaboraviti da je to veliki korak za dijete kojim polako ulazi u svijet odraslih. Omogućite svojim mališanima dobru zabavu i ne zabrinjavajte se oko količine hrane koja dospije u stomačić. Donosimo vam 15 zanimljivih podataka koje bi svaki roditelj trebao pročitati prije početka dohrane.

Neka zabava počne!
1. Kada početi?
Dohrana se uvodi nakon navršenih šest mjeseci. Preporuke za raniji početak odnose se za djecu koja ne napreduju na majčinu mlijeku ili adaptiranom mlijeku. Ne žurite.

2. Cilj dohrane
U prvim danima dohrane nije cilj najesti dijete do sitosti već mu ponuditi malu količinu novih okusa.

3. Koju količinu ponuditi?
Prvih 10-20 dana dohrane se ovisno o djetetovim interesima ne zamjenjuje potpuno mliječni obrok krutom hranom. Stoga je preporučljivo ponuditi mlijeko i prije i nakon ne mliječnog obroka ili samo nakon. Pripremite cca 50 ml, no dijete ne mora sve pojesti, dovoljno je i nekoliko žličica za početak. Svaki sljedeći dan beba će vjerojatno pojesti više. Nije neobično i da beba pojede svih 50 ml. U tom slučaju joj nećete odmah sutra povećati količinu na 100 ml. Mlijeko je osnovna hrana za bebe do godine dana, uz dodatak dohrane poslije navršenog šestog mjeseca.

4. S čime započeti dohranu?
Prve namirnice koje možete ponuditi djetetu su žitarice: rižine pahuljice, pasirana integralna riža (rižina sluz), palenta, od povrća: tikvice i koraba, od voća jabuku i krušku. Voće treba kratko prokuhati, riža se kuha barem sat vremena u neposoljenoj vodi, a korabu je dovoljno 15 minuta kuhati na laganoj vatri.

5. Uvođenje namirnica
Nove se namirnice uvode na sljedeći način: 3-4 dana koristite istu namirnicu kako bi se uvjerili ima li beba neku reakciju na nju. Kada je beba probala već nekoliko namirnica nakon drugoga dana uvođenja nove možete kombinirati s namirnicama koje je već probala i za koje znate da joj ne smetaju.

6. Miksanje štapnim mikserom, gnječenje vilicom, ribanje ili pasiranje?
Sve je dozvoljeno. Najbolje je početi s miksanom ili pasiranom hranom jer je djetetu koje još nema razvijen refleks gutanja tako lakše jesti. No, sigurno djetetu koje već ima zube s devet mjeseci nećete miksati jabuku ili krušku. Isto tako, prvi obrok za bebu koja nema zube i uči se jesti na žlicu nećete jabuku samo malo izgnječiti. Sigurnost djeteta je na prvom mjestu.

7. Tekućina
Izbjegavajte kupovne sokiće čak i ako na njima piše bez dodanog šećera. Radije djetetu ponudite vodu. Postoje pakiranja vode namijenjena za bebe, a možete i prokuhavati vodu koja se koristi u kućanstvu, iako ona sadrži tvari koje opterećuju rad bubrega. Ukoliko je odbije pri prvih nekoliko pokušaja ponudite je ponovno svaki sljedeći dan bez nervoze. Na žličicu, na bocu, iz čašice, igrajte se. Nešto će upaliti.

8. Pohvale
Hranite bebu bez nepotrebnih rekvizita i pjesmica kako bi beba otvorila usta: „Leti, leti aviooon; Aaaaa“. Time se poslužite samo ako beba zaista ne otvara usta i nije zainteresirana, no ako beba pokazuje zanimanje to nije potrebno. Radije je pohvalite i ohrabrite osmijehom uz veliki braaaavo.

9. Može li mrkva za početak?
Mrkva nije idealna namirnica za početak dohrane iako se godinama smatrala brojem jedan. Naime mrkva, kao i blitva sadrži nitrate koji se stajanjem pretvaraju u nitrite, štetne za zdravlje i još nedovoljno zreo probavni sustav bebe. Imajući to na umu roditelji koji imaju domaću mrkvicu u vrijeme početka dohrane naspram voća i povrća iz centara ipak se odlučuju za domaće. Tu je nezahvalno davati sugestije pa odlučite sami.

10. Napredna beba
Ne postoji termin „napredna beba“ pritom misleći na veliku, aktivnu i motorički razvijeniju bebu kojoj treba ranije uvesti dohranu jer je napredna. Ako napreduje znači da u mlijeku ima dovoljno hranjivih nutrijenata pa je poželjno i kod takvih beba početi polako s privikavanjem na krutu hranu.

11. Kada uvesti drugi obrok?
Do navršenog sedmog mjeseca djetetu je dovoljan jedan kompletan, mješovit i zdrav obrok dohrane dnevno nakon kojeg može izdržati do sljedećeg podoja 3-4 sata. Vi birate hoće li to biti doručak, užina, ručak ili večera. S napunjenih sedam mjeseci ili kada već dijete zamijeni jedan mliječni obrok u potpunosti ne mliječnim polako nudite i drugi u popodnevnim satima. Najprije, svega nekoliko ml pa postupno povećajte količinu. Prebrzi plan dohrane koji uključuje od samog početka dva ili tri obroka krute hrane lako i brzo dovede do gubitka mlijeka u majki koje doje jer bebe ne sisaju često. Kao što se dijete privikava na novu hranu tako i majčinim grudima treba vremena da se priviknu na bebine nove prehrambene zahtjeve.

12. Količina hrane
Djetetu se nikad unaprijed ne odredi točna količina hrane koju mora pojesti jer ste tako planirali. Dijete ne mora ništa pojesti u određenom trenutku ako ne želi, odustanite i ponudite kasnije. Od malena se stvaraju navike i povezuje situacije s osjećajima ugode ili neugode. Nema potrebe stvarati loša iskustva s hranom tako maloj bebi.

13. Kada beba kaže ne….
Stisnuta usta i okretanje glavice lijevo desno kako bi se izbjegla žličica su jasan pokazatelj sitosti, ne sviđanja okusa ili nezainteresiranosti. Hrana se ne gura djetetu u usta na silu. Tada dijete koje negoduje i nije spremno na gutanje može udahnuti i povući hranu u dušnik.

14. Voće ili povrće
Velike se polemike vode oko toga treba li dohranu započeti s povrćem ili s voćem. Jedni tvrde kako uvođenje voća kao prve namirnice može rezultirati time da beba ne želi prihvatiti okus povrća nakon slatkog okusa voća. S druge strane, brojni roditelji koji su započeli s voćem nisu imali tih problema. Sve ovisi od bebe do bebe. Neke bebe nemaju afinitet za povrće ni kasnije u životu bez obzira što se dohrana započela prvo s povrćem. Nema ispravnog i pogrešnog odgovora. Što god da odlučite držite se toga i ne slušajte tuđa loša iskustva.

15. Domaće ili kupovne kašice
Svaki roditelj zna što je najbolje za njegovo dijete. Ipak, veliku prednost dajemo kašicama pripremljenima kod kuće, uz pretpostavku da se zna i podrijetlo namirnica, kako ne bi u dobroj namjeri hranili bebu tretiranim proizvodima.

Dobar tek!

Povezani članci