Dojenje – 5 čestih zabluda

Dojenje – 5 čestih zabluda

1. Prve dane nakon poroda dijete ne treba stavljati na prsa jer se u njima još nije stvorila dovoljna količina mlijeka.
Neposredno nakon poroda dijete na dojci ostvaruje bliskost i komunikaciju s majkom. Na taj se način smiruje što je izuzetno važno nakon traume prolaska kroz porođajni kanal i gubitka sigurnosti koju je do tad imalo u maternici, a potom se hrani. Veličina njegova želuca je veličine male pikule i u njega stane jako malo mlijeka.

2. Dijete u rodilištu bljucka plodnu vodu pa ga ne treba stavljati na prsa dok to ne prestane.
Nije preporučljivo stavljati dijete na prsa neposredno nakon bljuckanja, trebalo bi pričekati nekoliko minuta. Dijete treba staviti na prsa svaki put kad ono to zahtijeva. U ovim danima važnije je ostvarivanje veze s majkom nego hranjenje pa je dijete potrebno pustiti da drži bradavicu i uči se biti na dojci.

3. Kada dijete prvih nekoliko dana svog života spava ne treba ga stavljati na prsa već ga je bolje pustiti da spava.
Većina tek rođene djece prospava i do 20 sati na dan, a bude se uglavnom za dojenje. No ako dijete spava više od četiri ili pet sati nekoliko puta dnevno potrebno ga je lagano razbuditi i staviti na dojku. Možete ga pokušati razbuditi pritiskanjem dojke kako bi ga mlaz mlijeka potakao na hranjenje ili ga presvući prije hranjenja.

4. Kad majka nema dovoljno mlijeka dojenje je potrebno preskakati da se prikupi što više mlijeka, a do tada dijete treba dohraniti.
Čestim stavljanjem na prsa potiče se stvaranje mlijeka. Dohrana se uvodi samo ako dijete izgubi više od 10 % porođajne težine.

5. Rani početak dojenja nema nikakav utjecaj na djetetovo zdravlje.
Rani početak dojenja smanjuje učestalost bolesti kod novorođenčadi, a kolostrum ima ulogu prvog cjepiva. Osim toga tako se smanjuje i rizik dojenačke smrtnosti.

Povezani članci