Dojenje ili adaptirano mlijeko (mliječna formula)?

Dojenje ili adaptirano mlijeko (mliječna formula)?

Možete li se sjetiti nečeg prirodnijeg od dojenja? To je bio temelj odgajanja i hranjenja djece stoljećima. Danas je dojenje trend koji, čini nam se, najduže zaživi samo na papiru. A najčešće korištena rečenica majki koje ne doje je „Nemam dovoljno mlijeka“.

Upravo je to početak kraja za dojenje jer je korištenje mliječne formule daleko lakše, brže i jednostavnije za roditelje. Osim što je lakše, formula je prepuna djeci prijeko potrebnih sastojaka za rast i pravilan razvoj. Na ambalaži sve lijepo piše. No, isto tako piše i da je majčino mlijeko najbolja hrana za dijete.

Osim toga, zaista nenametljivo zvuči kada pročitate da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje prvih šest mjeseci djetetova života. Preporuke su jako zanimljive, kao nešto usput rečeno. Imate to na umu, ali možete ih ili ne morate slijediti. Imate dojam da ako i ne poslušate preporuku nije učinjena neka pogreška.

E, to je prva pogreška u procesu dojenja. Često majke vide odmor u tome i prepuštaju očevima da hrane djecu. To samo po sebi nije loše, roditelji imaju pravo na izbor.

No, treba jasno reći da je svijest mladih roditelja i onih koji će to tek postati značajno izmijenjena u odnosu  na pravu prirodu čovjeka.

Na trenutak zaboravite preporuke raznih organizacija i odgovorite sebi na nekoliko jednostavnih pitanja.

  1. Želite li dojiti svoje dijete?
  2. Hoćete li se educirati o dojenju kod savjetnika za dojenje?
  3. Znate li da je dojenje u početku većini žena zahtjevno i teško?
  4. Jeste li se spremne žrtvovati ?
  5. Što mislite zašto neke majke ne doje?
  6. Što mislite o sljedećoj tvrdnji, je li istinita?
  • Ne dojim svoje dijete jer nemam dovoljno mlijeka.

Svaka žena dobrog zdravstvenog stanja može dojiti, samo je pitanje želi li to, koji su joj postavljeni prioriteti i ima li podršku obitelji.

Savjet plus: Nemojte pokleknuti pred okolinom koja vas uvjerava da nemate mlijeka i da jedna bočica ne će smetati,  a vi će te se malo odmoriti. To su savjeti ljudi koji vas vole i ne žele da se mučite. Ipak, prihvaćanjem njihovih stavova oduzimate djetetu dragocjeni izvor bliskosti, topline, nježnosti i naravno “super” hrane.

 

Povezani članci