Dvogodišnjaci i napadaji ljutnje

Dvogodišnjaci i napadaji ljutnje

Dvogodišnjaci i napadaji ljutnje pravi su izazov za sve roditelje, a jedino što možete napraviti je pokušati dijete smiriti, zagrliti, biti strpljivi, odvratiti mu pažnju nekom drugom aktivnosti da ljutnja što bezbolnije prođe.

Djeca u dobi od dvije ili tri godine proživljavaju burno razdoblje u kojem intenzivno uče nove stvari, razvijaju nove vještine, uče ovladavati svojim emocijama. Dvogodišnjaci imaju određena ponašanja koja njihovi roditelji smatraju nepoželjnima, a jedno od takvih ponašanja su i napadaji ljutnje.

Dvogodišnjaci su brzi, spretni, često nepredvidljivi, ne poznaju opasnost, a njihovi napadaji ljutnje, uglavnom su povezani s velikom željom djeteta da bude sve po njegovom. Zato nije neobično ako im je „ne“ pri vrhu korištenih riječi. Takvo negodovanje može dovesti do frustracije roditelja i djeteta. No, provođenje djetetove volje mora imati granice.

Iako se dijete svakom svojom reakcijom bori za sebe i svoju samostalnost, ne možemo mu baš sve dopustiti. Djeca su spretna i pokušat će pridobiti roditelje kako god znaju i umiju (maženjem, obećanjem da će biti dobri, pospremanjem igračaka…) No, ako ne upali na lijep način dijete bez problema prelazi na sljedeću fazu – biti zločest. Bacanje po podu, bacanje igračaka, vrištanje, plakanje, udaranje odraslih samo su neki od oblika izražavanja ljutnje.

Treba znati da dijete svojim ponašanjem ne želi nikom nauditi ili napraviti štetu. Dijete se zapravo još uči kako prihvatiti da neće biti po njegovom. Ni odraslima to nije lako pa treba imati razumijevanja.

U cijeloj toj situaciji treba se ponašati prijateljski da se dijete što prije odobrovolji i da se prestane suprotstavljati. Nemojte naglašavati što ne smije, podsjetite ga što sve drugo smije i može lijepo raditi i zabavljati se. Ispričajte mu kako ste se i vi tako jednom ljutili dok ste bili mali. To će dijete sigurno jako zanimati.

Dok ljutnja ne popusti možete se zabaviti nečim drugim tako da dijete vidi da ne pridajete veliku važnost neredu koji radi.

 

 

Povezani članci