Evo što nikad ne smijete reći trudnici

Evo što nikad ne smijete reći trudnici

Jao si ga onom tko se zamjeri trudnici

Čuli ste za izreku “Ispeci pa reci” – toga se valja posebno pridržavati u razgovoru s trudnicama. Evo nekoliko stvari koje ne bi trebali spominjati ispred trudnica, čak i ako su vam došle na vrh jezika.

 

Je li trudnoća bila planirana?

Nekad je bolje šutjeti nego pitati nešto glupo. Ovo je jedno od takvih pitanja. Zar je važno jesu li planirali trudnoću? Kad vam par obznani radosnu vijest ima puno drugih pitanja koja možete postaviti ili još bolje možete im čestitati. Nije ni to loše. Pustite ih da sami podijele s vama ono što žele.

 Poprilično si se udebljala.

Valjda bi doktor trebao voditi računa o prirastu težine trudniceza vrijeme trudnoće. Znači da su vaši komentari na račun debljanja strogo zabranjeni i nisu dobrodošli. Zbog djelovanja hormona i neispavanosti trudnica bi vam to lako mogla zamjeriti. Radije budite pozitivni i utješni pa pohvalite izgled njene kose i lica. Osvrnite se na sjaj u njezinim očima i smješak koji joj nikako ne silazi s lica.

Moj je porođaj trajao i trajao. Užas.

Svaka žena zna da je porođaj bolan i prije nego ostane trudna sa svojim prvim djetetom. Mislite li da je onda zaista potrebno prepričavati sate svog poroda ženi koju to tek čeka? Ima mnogo tema  o kojima možete razgovarati s trudnicom. Podijelite s njom radost koju osjeća jer će postati majka radije nego da je nepotrebno zabrinjavate. Saslušajte kako se ona osjeća i što očekuje u narednim mjesecima.

Mogu li ti dotaknuti stomak?

Neka vas ne iznenadi „Ne, ne smijete.“ Kada trudnica uđe u prostoriju zamislite da oko sebe sa svake strane ima obruč od barem 50 cm. Preko tog obruča nitko nepoznat joj se ne bi smio ni približiti. Trudnice se zaštitnički odnose prema svom trbuhu zato nema potrebe da im dodirnete stomak. Od kakve je to koristi ikome? To se odnosi i na bližu i dalju rodbinu. Trudnica zapravo najviše uživa kada budući tata miluje okruglasti trbuh. To je vrijeme u kojem se oboje zbližavaju s bebom i pripremaju na nove izazove. Zato razmislite jeste li dovoljno bliski za takav kontakt.

Ja sam se u trudnoći udebljala samo nekoliko kilograma.

Nikog zapravo ne zanima koliko ste se vi udebljali u trudnoći, osim ako to nije bilo barem 20 kilograma i ako ste trebali barem dvije godine da to skinete.  To će svatko rado zamisliti i nadati se da mu se ne dogodi isto. Trudnice su osjetljive na pitanje težine i debljanja. Nijedna trudnica nije ponosna kad dobije previše kilograma jer zna što slijedi nakon poroda.

Zato ne dolijevajte ulje na vatru i ne nabijajte im na nos svojih 7 ili 8 kilograma koliko ste dobili. Svaka je trudnoća specifična zbog ženinih navika, zdravstvenog stanja, načina prehrane i količine podrške koju dobiva od okoline.

Više se nikad nećeš naspavati.

Zanimljivo je kako roditelji ponekad zaborave na radost koju im djeca pruže pa u dobroj namjeri to nekako izostave iz priče s budućim roditeljima. Umjesto toga usredotoče se na svoju neispavanost i kukanje. Tako se šalje kriva poruka. Netko može steći dojam kako vam je teško i ništa više, a roditeljstvo je puno više od neprospavanih noći. Uostalom, svatko zna da male bebe ne spavaju čitavu noć. Naspavat će te se i jedni i drugi kad za to bude vrijeme.

Povezani članci