Fritule – ukusne i jednostavne

Fritule  – ukusne i jednostavne

Miris svježih domaćih fritula svim uzrastima izmami osmijeh na lice. No, kako napraviti lijepe, spužvaste i razabrane fritule koje neće upiti previše masnoće?

Postoje razni recepti za fritule ili uštipke, a svaka domaćica ima neki svoj trik kako ih napraviti najbolje .

Ako želite lijepe i okrugle fritule smjesa treba biti blago gusta. Starinski način za oblikovati fritule je bio sljedeći- u jednu ruku uzimate tijesto i istiskujete količinu koju želite između kažiprsta i palca. Zatim tu smjesu zagrabite sa žličicom koju svaki put prethodno umočite u posudu s vodom. Tada će fritule biti okrugle i neće kapati smjesa sa žlice. Naravno, možete umjesto toga koristiti i dvije žlice. Jednom žlicom treba uzimati tijesto iz posude, a drugom, koju stavite prije toga u vodu, uzimate smjesu za fritule.

Pecite fritule u manjoj posudi jer ako uzmete veliku posudu trebat će Vam puno ulja da bi se fritule mogle prevrtati. A to će te ulje i onako na kraju baciti. Osim toga, lakše je paziti na manju količinu koja se peče pa neće zagoriti.

Mi smo za Vas pripremili provjereni recept za fritule s jogurtom i praškom za pecivo.

Potrebni sastojci:

2 jaja

½ šalice (čaše) od jogurta šećera

1 vanilin šećer

1 šalica jogurta

1 žlica sojinog ulja

2 šalice od jogurta brašna

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

naribana korica naranče i limuna

1 velika naribana jabuka

2 velike žlice rakije

grožđice dodati po volji

 

Od navedenih sastojaka ispadne velika količina uštipaka koji će biti ukusni i sutradan.

Fritule su gotove kad poprime zlatno žutu boju. Vadite fritule iz posude s uljem na papir koji će pokupiti višak masnoće. Kad se ohlade pospite ih šećerom u prahu i poslužite. Za djecu možete posebno ukrasiti fritule čokoladnim preljevom.

Želimo Vam dobar tek!

Povezani članci