Ginekološki pregled bez neugode

Ginekološki pregled bez neugode

Potreba za odlaskom na prvi ginekološki pregled veoma je individualna za svaku djevojku ili ženu ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Već od navršene 16. godine djevojke mogu same odabrati ginekologa i pristupiti prvom pregledu bez pratnje roditelja.

Prije prvog pregleda mogu se javiti razna pitanja i nedoumice pa čak i određena doza nesigurnosti. Nesigurnost i neugoda mogu se pojaviti i kod starijih žena koje godinama nisu bile na pregledu iz raznih razloga. Zašto nesigurnosti možda se pitate…

Ginekološki pregled se zaista razlikuje od svih drugih uobičajenih pregleda (kod zubara ili doktora opće medicine). Iako sam pregled nije bolan, položaj u kojem se pregled obavlja nekim ženama može biti neugodan pa ga zato mogu i izbjegavati.

Ipak, ginekološki pregled je nužno obavljati jednom godišnje kako bi bili sigurni da je s vašim reproduktivnim sustavom sve u redu. Prilikom pregleda se obavlja i PAPA test te ultrazvučni pregled. PAPA služi za utvrđivanje eventualnih promjena na vratu maternice te se provodi radi ranog otkrivanja raka vrata maternice i infekcija.

 

  1. Odabir ginekologa

Raspitajte se kod prijateljica, poznanica, kolegica s kojim su ginekologom zadovoljne i koga bi vam preporučile. Mladim djevojkama je jako važno da ginekolog bude komunikativan, spreman odgovoriti na pitanja. Mnogim ženama je važno da njihov ginekolog zapravo bude ženska osoba da se ugodnije osjećaju. I to je sasvim u redu. U svakom slučaju odabranog ginekologa uvijek možete promijeniti ukoliko to smatrate potrebnim.

  1. Pripremite odgovore na ova pitanja:

Kada je počela posljednja menstruacija?

Koliko vam prosječno traju menstrualni ciklusi?

Jesu li krvarenja bolna, obilna, oskudna?

Imate li redovite menstrualne cikluse?

Pijete li kakve lijekove?

Koji je razlog vašeg dolaska na pregled?

 

  1. Pozitivna razmišljanja

Nemojte misliti kako će vam biti neugodno na pregledu. Razmišljajte kako odlaskom na pregled brinete o svom reproduktivnom zdravlju i tijelu. Možda će vam za prvi pregled trebati pojačana doza hrabrosti i vjerujte da će se hrabrost isplatiti. U današnje vrijeme dostupnosti tehnologije, informacija i besplatne zdravstvene zaštite šteta bi bila propustiti priliku za prevenciju bolesti.

 

  1. Presvlačenje u kabini

Uglavnom u kabini za presvlačenje postoje jednokratne haljine koje koriste sve žene tog dana na pregledu. Iz higijenskih razloga bih vam savjetovala da na pregled idete u široj haljini koju će te nositi na pregledu.

  1. Razgovor s ginekologom

Liječnikov pristup pacijentici kod prvog ulaska u ordinaciju uvelike može pomoći pacijentici da se opusti. Uvažavanje psihofizičkog stanja pacijentice i objašnjavanje tijeka pregleda ginekolog pomaže uspostaviti potrebno povjerenje.

  1. Pregled

Opustite se, opustite se, opustite se. Ginekolog zna što radi. Nemojte se zamarati postupcima što i kad će napraviti. Najvažnije je da pregled ne boli kad ste opušteni (osim ako imate neki zdravstveni problem, što će liječnik utvrditi pregledom). Pregled je gotov već za nekoliko minuta.

  1. Razgovor s ginekologom nakon pregleda

Nakon pregleda će te se odjenuti u svoju odjeću (u garderobi) i poslušati liječnika. Ginekolog će vas upoznati s rezultatima pregleda. Uputit će vas koliko treba čekati pojedine nalaze i savjetovati eventualno potrebne mjere opreza ili terapiju.

Povezani članci