Grčevi kod beba i kako ih olakšati

Grčevi kod beba i kako ih olakšati

Jako puno roditelja kod svojih zdravih beba u prvom tromjesečju života navodi simptome kao što su jak i neutješan plač, crveno lice, nabrekli i tvrdi trbuščić, učestalo puštanje vjetrova i grčevito sklupčavanje.

To su najčešći simptomi dojenačkih kolika koje mogu biti jako iscrpljujuće i za roditelje i za djecu. Neka djeca ih imaju povremeno dok se kod drugih javljaju nakon gotovo svakog obroka. Učestalost im je jednaka i u dojene djece i kod djece hranjene mliječnom formulom.

Roditelji često pogrešno pomisle da je mliječna formula uzrok grčeva pa je brzo zamijene drugom što nije preporučljivo kod tako male djece.

Jesu li kolike opasne?

Dječje kolike ili grčevi jedna su od tegoba zdravog dojenčeta. Javljaju se usred nezrelosti probavnog sustava, koji do tada nije probavljao hranu. Dojenačke kolike nisu bolest. Bezopasne su i obično spontano prestaju oko 4. mjeseca života.

Kako ih olakšati?

Budite uz svoje dijete, mazite se s njim, pričajte mu umiljatim glasom to će ga smirivati. Pokušajte vježbati s pomicanjem djetetovih nogu kao da vozi bicikl kako bi potakli ispuštanje plinova. Masirajte mu trbuščić u smjeru kazaljke na satu. Nosite ga na rukama i lagano ljuljajte. Možete ga staviti i na dojku koju je zadnju ispraznilo prilikom podoja da se umiri. Nemojte se prepustiti nervozi.
Čaj od kima može umirujuće djelovati na dječji probavni sustav. Na dva decilitra kipuće vode se stave tri zrnca kima i dodaju se dva – tri cvijeta osušene kamilice da ublaže okus. Čaj bi trebalo konzumirati svaki dan tijekom dva tjedna da bi imao željeni učinak. Svaka tekućina zauzima mjesto mlijeku pa nemojte pretjerivati s količinom čaja ako dojite. Mliječnu formulu možete pripremati na čaju od kima i to bez dodatka kamilice.

Kapi – da ili ipak ne?

Ponekad simptomi postaju sve češći i jači. U tom se slučaju obavezno konzultirajte s pedijatrom i opišite mu simptome i učestalost njihove pojave. No, uzmite u obzir da je to stanje prolazno i nemojte odmah posegnuti za kapima, ipak su one farmaceutski proizvod.  Na tržištu postoji nekoliko vrsta pripravaka odnosno kapi koje se djeci daju kako bi regulirali probavne poremećaje. To je zapravo probiotička kultura LGG.

Povezani članci