Hrana koja sprječava sijede

Hrana koja sprječava sijede

Koliko ste se puta ulovili pred ogledalom u lovu na sijede dlake? Bez brige, sijede su dlake normalna pojava kod obaju spolova. Kod nekih se mogu javiti već u ranim dvadesetima i izazvati nelagodu, kod nekih se pojavljuju kasnije, a neki ih ne primjećuju kad god da im se pojave.

Više je uzroka zbog kojih kosa s vremenom gubi boju, a možda je najpopularniji uzrok genetika. Međutim, osim genetike, nedostatak nekih minerala i vitamina također može uzrokovati sijede. Što god mislili o njima, ne možemo ih izbjeći, ali možemo se truditi da ih malo odgodimo. Zato uživajte u ovim slasnim namirnicama koje će duže održati boju vaše kose postojanom.

Lisnato povrće je blago iz prirode prepuno vitamina skupine B. Vitamini B-6 i B-12 potrebni su za stvaranje crvenih krvnih stanica koje prenose kisik i druge hranjive tvari do korijena kose. Dugotrajnost boje vaše kose ovisi i o hormonima te vitaminu B-2 koji je važan u stvaranju hormona.

Nedostatak bakra u organizmu može uzrokovati sijede. Naša kosa zahvaljuje svoju boju melaninu, a za proizvodnju melanina bakar je neophodan. Ovaj će vam se prijedlog zasigurno svidjeti – pojedite kockicu čokolade što prije jer je čokolada bez dodataka šećera jedan od slatkih izvora bakra. Bogati izvori bakra su i leća te gljive.

Bobičasto voće, a posebno jagode ukusan su izvor vitamina C koji pomaže u proizvodnji kolagena kojeg nalazimo unutar folikula kose. Osim toga vitamin C uništava slobodne radikale dijelom odgovorne i za proces starenja. Dobri antioksidansi su i vitamin A odgovoran za opskrbu organizma energijom, a možemo ga pronaći u narančama, žutom voću, mrkvi, jetrici te vitamin E kojeg nalazimo u grahu, sjemenkama suncokreta, lješnjacima. Maslinovo ulje, kao neizostavan začin mediteranskog podneblja, bogato je tim vitaminom. Dodatni izvor bakra i vitamina E su i bademi.

 

 

Povezani članci