Igračke za bebe do 6. mjeseca

Igračke za bebe do 6. mjeseca

Igračke su važan dio djetinjstva i teško da možemo zamisliti djetinjstvo bez njih. No, bebama do šestog mjeseca starosti zapravo ne treba puno igračaka. To je razdoblje u kojem intenzivno rastu i istražuju neposrednu okolinu, no ne nužno samo kroz igračke.

Prvih mjesec dana nakon poroda sve je usmjereno na bebino hranjenje, spavanje i higijenu i može vam se učiniti kako ne radite dovoljno s bebom. Ali to će se brzo promijeniti. Kako beba raste polako će se od uspavanog mališana pretvoriti u znatiželjnog istraživača koji prati svaki vaš pokret i tako uči. Isto tako, beba će vremenom naučiti sama se zabaviti s nekom igračkom.

Nemojte je zatrpavati s igračkama na prvi znak nervoze. Odvojite vrijeme u danu koje je posvećeno samo za vas dvoje i vrijeme u kojem bebu upoznajete s igračkama raznih oblika i boja. Pritom koristite jednostavne i kratke izraze i rečenice.

U svakom slučaju ne trošite previše novca i vremena na izbor prave igračke koja će povoljno utjecati na intelektualni i motorički razvoj bebe. Za to ste vi tu, posvetite se bebi koliko god možete, ali pažljivo birajte aktivnosti koje vas neće iscrpiti već do podneva.

S obzirom na to da je neka zanimljiva sprava ponekad jedini spas umornim roditeljima koji trebaju zasluženi predah, saznajte koje igračke i vama mogu pomoći u tome.

Baby gym 1. Mnoge mame na poklon od prijatelja ili rodbine dobiju tzv. Baby gym konstrukciju koju možete pronaći u gotovo svim dućanima dječje opreme. To je mekana, savitljiva, šarena sprava za bebe s podlogom koja je korisna jer igračke vise iznad bebe i motiviraju je na hvatanje. Ovisno o modelu, postoje veće i manje dimenzije pa ako je sami kupujete, uzmite veću kako je dijete ne bi brzo preraslo. Kad se roditelji uključe svaka igračka dobiva novo značenje.

Baby gym 2. To je plastični fitnes centar za bebe od 3 mjeseca starosti, no možete ga koristiti i malo ranije. Na njemu dijete razvija koordinaciju pokreta u kombinaciji sa svjetlom, zvukovima i bojama. Obično ima više pozicija za igru na leđima i za igru na trbuhu, a može se i rastaviti ovisno o vašim potrebama. Praktičan je za postavljanje na razne podloge. Raspitajte se kod rodbine i bliskih prijatelja koji vam mogu posuditi ovu igračku jer teško da je jedno ili dvoje djece mogu istrošiti, a cijena im je i iznad tristo kuna.

Vrtuljak. Većina beba voli gledati u lustere dok leži u svom krevetiću ili u kolicima. Na sličnom se principu temelji i zanimanje za vrtuljke. Vise iznad bebine glave, pokretni su i mogu proizvesti zvuk. Veliki je izazov za bebu obuhvatiti pogledom sve igračke i u početku neće ni moći pratiti više od jedne. Sljedeći je izazov dohvatiti viseće igračke. Kada počne pružati ručice da ih dohvati pazite da vrtuljak bude na sigurnoj visini kako ga dijete ne bi srušilo.

Igračka na potezanje. Idealno za jako male bebe jer šarena igračka koja visi iznad njih i pritom šuška kad je povučete privlači njihovu pažnju.

Roditelji kao glavna zabava. Dijete će uživati gledajući vas što radite. Sve što napravite bebi je novo i zanimljivo. Namjestite bebu da vas vidi dok obavljate kućanske poslove, pijete, jedete. Pokušajte upaliti glazbu koja vas opušta, a da pritom nije uznemirujuća za bebu i plešite. Povremeno uhvatite bebu za ruke i izvodite neke pokrete. Vidjet će te uzbuđenje na bebinu licu, zasigurno.

Slikovnice. Gumene ili od tvrdog papira idealna su zabava za bebe. S gumenim se mogu sami zabavljati, no s papirnatim je obavezno vaše prisustvo i držanje dok je beba dodiruje i gleda. Potaknite razvoj govora svoje bebe već sada. Pričajte što se nalazi na slikama, imitirajte zvukove životinja ili predmeta. Iako beba još ne razumije složenu strukturu jezika, prepoznaje emocije u vašem glasu i navikava se na tonove koje koristite u govoru.

Povezani članci