Kako da dijete zavoli lektiru?

Kako da dijete zavoli lektiru?

Ovaj smo članak namijenili svim učiteljima razredne nastave kao maleni podsjetnik kako obogatiti nastavu lektire i učiniti je zanimljivom da bi pritom odgajali buduće generacije koje će voljeti knjige i čitanje. Velika je odgovornost i na roditeljima čiji primjer služenja knjigom i produženo bavljenje pročitanim oblikuje djecu od najranijih dana.

 

Uvijek će biti prepreka… ostanite pozitivni

Nisu sva djeca oduševljena kad treba pročitati knjigu s popisa lektire, neki će tražiti od roditelja pomoć, neki će pročitati samo dijelove, drugi će pak potražiti kratak sadržaj prepričan u vodiču za lektire ili na internetu bez znanja roditelja. Toga, kao učitelj, treba biti svjestan i smišljati aktivnosti koje će biti stepenicu iznad reproduciranja događaja, nabrajanja i karakterizacije likova… Upoznajte i roditelje sa svojim načinom rada kako bi i oni djecu kod kuće ohrabrili i potaknuli na čitanje i kvalitetno sudjelovanje na satu.

Kako razgovarati s učenicima?

Djeci treba skrenuti pažnju na spomenute elemente, no na njima se kratko zadržati da bi što više vremena imali za potpunije angažiranje dječjih sposobnosti. Ponašajte se prema učenicima kao da su odrasli, oni to vole. Dobro je izbjegavati javne „osude„ pred ostatkom razreda za učenike koji ne pročitaju lektiru. Pozovite učenika na tihi razgovor i pokušajte saznati zašto se to dogodilo, a ako se često ponavlja provjerite s roditeljima mogu li u tome pomoći. Roditelji mogu biti odlični saveznici.

Organizirajte stvaralačke aktivnosti učenika prema kojima je motivacija usmjerena prema: jezičnom stvaralaštvu, književnom stvaralaštvu, likovnom, glazbenom te scenskom izražavanju i stvaranju. Pritom dajte jasne upute o tome što od njih očekujete i promatrajte njihov trud i slušajte njihova obrazloženja.

Pobrinite se da svaka kreativna zadaća bude valjano pregledana i komentirana. Tako će uvidjeti smisao čitanja i iznošenja svojih doživljaja o priči. Vremenom će postati vješti pa će i jedni drugima moći argumentirano dati pohvale ili savjete kako nešto poboljšati.

Što kaže praksa?

Mudro je dati učenicima ono što istinski vole – igru, ali uobličenu i od učitelja osmišljenu u kojoj zapravo uče. Valja imati na umu da dijete u sjećanju najduže zadrži ono što samo napravi. Odvojite više od jednog sata za neke lektire. Potičite osjećaj kompetencije ja mogu čitati i nastojte povezati iskustva malih čitača s lektirom. Imajte na umu što koje dijete može pa mu dodijelite aktivnost u kojoj je spretniji da razvije samopouzdanje. No, povremeno ga zaposlite nekim novim izazovom u kojem će se trebati dodatno potruditi.

Grupni rad omogućuje rješavanje više problema vezanih za lektiru i upoznavanje sadržaja sa različitih aspekata. Tako maksimalno koristite vrijeme. Što ranije učenike naučite takvom radu bit će spremniji za složenije lektire.

 

Evo neki primjeri aktivnosti iz prakse

 1. Vijesti Nove tv iz Šume Striborove. Što bi bila glavna vijest iz šume, o kojim bi se sve događajima moglo izvještavati. Učenici odabiru neku od situacija i preuzimaju ulogu voditelja.
 2. Izrada razredne slikovnice prema knjizi. Svaki učenik dobije na papiru napisan dio koji treba ilustrirati, a ovisno o sposobnostima učenika s obziroma na razred mogu i sažeto prepričati svojim riječima.
 3. Riječi prema kojima treba ispričati priču. Prije čitanja lektire ponudite učenicima riječi koje se spominju u knjizi i prema kojima treba pred razredom ispričati neku kratku zamišljenu priču.
 4. Ilustriranje vlastite naslovnice. To podrazumijeva razumijevanje književnog djela. Osobni kontekst proizlazi iz vlastitog shvaćanja pročitanog, a učitelj jasno vidi što je na učenika ostavilo poseban dojam, njegovo razumijevanje djela. Samim time što će naslovnice biti različite učenici shvaćaju da postoje različiti načini prikazivanja istog teksta i kako nijedan način nije pogrešan.
 5. Izmiješani redoslijed događaja koji je potrebno posložiti po redu.
 6. Izmisliti razgovor između dva lika radom u paru.
 7. Rješenje nekog problema npr.: Što bi savjetovali liku koji ima problema s čitanjem, računanjem, kako da se pripremi za provjeru znanja i sl.
 8. Osmisliti strip na zadano poglavlje iz knjige.
 9. Gluma kratkog zadanog odjeljka ili nekog odjeljka po želji učenika.

   

 10. Rasprava o postupcima likova.

 

 

Savjet plus: Ako motivacija u nastavi lektire eventualno izostane nema jednostavnog rješenja. Jer i jednom kada pobijedite taj problem, on se pojavljuje ponovno, kod drugih učenika ili kod istih učenika u različitom intenzitetu. Ključ je u ustrajanju i bezuvjetnom razumijevanju i uvažavanju dječjih misli i potreba.

 

 

 

Povezani članci