Kako njegovati bolesno dijete

Kako njegovati bolesno dijete

Nije lako biti bolestan, a za dijete to predstavlja osobit problem. Ne osjeća se dobro, boli ga i ne zna što se to s njim događa. Prirodno je da se djeca tada boje, a to često pokazuju kroz neraspoloženost, plač ili vikanje. Zato su tu roditelji koji će djetetu pružiti potporu i utjehu.

Tegobe kao što su temperatura, kašalj, hunjavica, bolovi u trbuhu brzo poremete djetetov ritam. Ovdje će te pronaći savjete kako se ponašati i kako njegovati male bolesnike kako bi se što prije oporavili.

Većina roditelja instinktivno zna što treba s bolesnim djetetom – provoditi s njim puno vremena i tješiti ga. Za ozdravljenje je važna sigurnost, roditeljska toplina i pozitivno raspoloženje. Malo smijeha može puno pomoći.

Njegujte dijete s puno ljubavi. Nitko nije“ kriv“ zato što je dijete bolesno. Ne gubite strpljenje. Budite spremni na povremene tegobe. Što ste opušteniji, dijete će biti mirnije i lakše će prebroditi nelagodu zbog bolesti. Briga o bolesnom djetetu je uvijek na prvom mjestu. Zaboravite na kućanske poslove i druge obveze, obavite samo najnužnije i potom se posvetite svom najdražem pacijentu.

Pravi odabir lijeka od iznimne je važnosti. Želite li pomoći svom djetetu prirodnim lijekovima morate se o tome dobro informirati i znati da prirodne metode pomažu samo ako se koriste bez žurbe i prisiljavanja. Ponekad prirodni lijekovi nisu dovoljni i samo donekle ublažavaju tegobe pa je nužno dijete liječiti konvencionalnim lijekovima.

Omogućite djetetu mir i prijeko potreban odmor. No, uključite ga u svakodnevne aktivnosti tako da vidi sve što se u kući događa. Televiziju i ostale digitalne sadržaje svedite na minimum.

Maženje u krilu roditelja prava je radost. Iskoristite to vrijeme za brojalice, masiranje nožica, slušanje umirujuće glazbe i dječjih pjesmica. Pričajte djetetu o svojim doživljajima kad ste bili bolesni. Jeste li slušali mamine savjete, kakav je tata bio pacijent i sl.

Pomozite plišancu kojeg boli… Djecu će to razveseliti. Izmjerite mu temperaturu, dajte mu piti čaja, stavite mu obloge. Ohrabrite dijete da savjetuje plišanca i da ga ohrabri. Vješto će ponavljati vaše riječi i oponašati vas u tome.

Redovito zračite prostoriju u kojoj se dijete nalazi, osobito u zimskim danima kada su prozori uglavnom zatvoreni. Ne pregrijavajte prostoriju u kojoj boravi bolesno dijete. Sobna temperatura trebala bi biti između 20 i 22 °C.

Mali podsjetnik:

  • Najbolji lijek za dijete je da ste uvijek u blizini.

 

Povezani članci