Kako ostaviti dobar prvi dojam?

Kako ostaviti dobar prvi dojam?

Ponekad se, nakon razgovora s nekim, bilo to poslovne prirode ili privatne, pitamo jesmo li se mogli drugačije ponašati i što bi mogli promijeniti za buduće razgovore i upoznavanja. Pokušat ćemo vam dati kratke smjernice kroz nekoliko osnovnih ponašanja na koja trebate pripaziti.

 

Kontrolirajte brzinu govora. Ovo često razlikuje dobre od odličnih sugovornika. Možda je vama normalno brzo pričati, no onaj tko vas prvi put vidi može pomisliti da ste nervozni, uzbuđeni ili da vam se nekud žuri.

Izbjegavajte zamuckivanje, aaa i hmm. Česte poštapalice u govoru baš zapnu za uho. Dovoljno je da izgovorite tri – četiri puta neku poštapalicu i sugovornik više ne sluša što govorite već se usredotočuje na to hoćete li opet ponoviti aaa, hmmm ili zamuckivati. Iako se to često dogodi zbog treme, lako je pomisliti kako je to nedostatak načitanosti i nemogućnost slaganja nekoliko smislenih rečenica za redom.

Promislite prije nego nešto kažete. Ne otkrivajte ono što vas nitko nije pitao. Na taj način vi kontrolirate razgovor i informacije koje u njemu isplivaju. Radije postavite pitanje, nego da počnete sami o nečemu pričati. Ovog se naročito pridržavajte kod neugodne tišine. Prekinite je, postavite pitanje.

Nitko ne voli hvalisavce. Čak i ako se imate čime pohvaliti pustite da to ljudi sami otkriju u razgovoru bez da im vi to gurate pod nos. Tako će vaša postignuća izazvati veće divljenje sugovornika. Time šaljete poruku kako ste zadovoljni sami sobom i svojim uspjehom čak i kad drugi ne znaju za njega.

Ne zaboravite biti ono što jeste. Navedene smjernice pokušajte usvojiti i ubaciti u svaki novi susret i pritom obogatite svoj nastup.

Povezani članci