Pravilno disati nije lako, naučimo kako

Pravilno disati nije lako, naučimo kako

Što mislite, znamo li pravilno disati?

Vjerojatno nema osobe na svijetu koja u teškoj situaciji nije zastala i duboko udahnula kako bi se smirila. Vjerojatno ste još češće dobili od nekoga takav savjet. „Duboko udahni i opusti se.“ Sumnjamo da bi itko mogao negativno odgovoriti na pitanje je li mu taj duboki udisaj barem malo pomogao. Pomaže. Jesmo li se ikada zapitali o čemu se tu zapravo radi. Jesu li to samo obična narodna naklapanja? Nešto što smo automatski naučili uopće ne razmišljajući o jednoj takvoj, naizgled posve banalnoj, stvari? Veliki broj ljudi danas ima problema s plitkim disanjem ili bolje rečeno ne zna da ima problema s plitkim disanjem.

 

Pa što je zapravo plitko disanje?

Plitko disanje je pojava koju karakteriziraju kraći udisaji i izdisaji kod kojih se naš organizam, pluća nikada ne pune kisikom do kraja. Umjesto da pravilnim dubokim udisajima maksimalno aktiviramo dijafragmu i osjetimo kako nam cijelo tijelo sudjeluje u disanju, osjećamo samo plitke i kratke pokrete prsa. Plitko disanje tj. nepravilno disanje vezano je uz brojne probleme kao što su glavobolje, smanjeni kapacitet pluća, nedostatak kondicije, umor, nesanicu i slično.

 

Zašto je to tako?

Jedan od razloga definitivno možemo tražiti u modernom načinu života. Možda Vam se čini da je moderan način života uzrok svakog drugog problema, no razmislite. Sjedenje, odlazak na posao, gledanje tv-a, dugotrajno učenje i slične radnje… To ne zahtijeva pretjerani fizički napor. Sve su to pasivne radnje. Mogli bismo stoga reći kako i nemamo potrebu duboko disati i puniti svoje tijelo kisikom. Sjetite se toga svaki dan i odvojite vrijeme u kojem će te se opuštati na svježem zraku i duboko udisati.

 

Nekoliko dobrih savjeta…

Nećete moći pravilno disati ako ste napeti, nastojte se opustiti jer se pravilno disanje ne može forsirati.

Dišite na nos, a ne na usta.

Udahnite duboko tako da vam se rašire trbušni mišići. Takvo disanje djeluje opuštajuće i stimulirajuće jer dizanje i spuštanje dijafragme masira unutrašnje organe i potiče cirkulaciju.

Ne disati preprzo jer takvim disanjem kisik dolazi samo do gornjeg dijela pluća.

Obratite pažnju da dišete ravnomjerno, ujednačenim ritmom.

 

Povezani članci