Kako pripremiti dijete za prvi razred?

Kako pripremiti dijete za prvi razred?

Vrijeme je da vaš predškolac krene u školu i zauzme svoje mjesto u školskoj klupi.

Veliki je izazov susret sa školskim sustavom, kako djeci tako i roditeljima. Nakon pet-šest godina u obiteljskom domu gdje je sve podređeno baš njemu ili njoj nije lako naučiti kako odgoditi zadovoljenje određene potrebe. Sada je puno djece u razredu, svi imaju svoje želje, prohtjeve, pravila.

Sigurno se pitate kako pripremiti dijete za takvu situaciju. Iznenadili bi se kako djeca na to dobro reagiraju, ako imaju sigurnost i pravilnu potporu u obiteljskom domu.

Iako su roditelji i sami to prošli pred njih je stavljen velik zadatak – realno objasniti djetetu što se od njega očekuje u razredu, što ono može očekivati i koje su njegove buduće odgovornosti i zaduženja.

Prvi susret djeteta s ostatkom kolektiva i učiteljicom može i trebao bi biti radosni doživljaj i značajan korak u procesu sazrijevanja. Način na koji dijete doživi školu na samom početku obilježava trajno njegovo poimanje sebe u razrednoj cjelini i sebe kao učenika.

Igra je najvažniji medij kroz koji dijete upija informacije i uči.

Usmjerite igru u željenom smjeru, navedite dijete na razgovor. Sigurno je od druge djece nešto načulo o školi, učiteljici, nastavnim predmetima, ocjenama, domaćem radu. Pomno pratite djetetovo shvaćanje škole, kako bi ispravili eventualne krive predodžbe i potkrijepili one točne.

Odigrajte igrokaz s lutkama koje kreću u prvi razred. Kako se trebaju odjenuti, što im sve treba za školu (knjige, olovke, gumica, torba). Ukoliko imate starije dijete koje već ide u školu obavezno ga uključite u igru. Djeca oponašaju stariju braću i sestre. Oponašajte razgovor učiteljice s učenicima. Dopustite djetetu da glumi učiteljicu, tako će se osjećati velikim i važnim, a ujedno razvijati komunikacijske i socijalne vještine.

Ne opterećujte se količinom pojmova i matematičkim znanjem koje dijete ima prije početka škole.

Svakako je dobro izbjegavati rečenice: “Idemo pričati o tome što češ sve morati raditi u školi” ili strašiti dijete “Igraj se još malo jer kad kreneš u školu nećeš imati vremena za igru”.

Priprema za prvi razred počinje već u vrtiću pa čak i ranije.

S djetetom treba razgovarati o svemu i dati mu do znanja da ste uvijek uz njega kakav god njegov uspjeh bude.

 

 

 

Povezani članci