Kako se riješiti nesanice?

Kako se riješiti nesanice?

Konačno ste riješili sve obaveze, kuća je uredna, djeca spavaju i vrijeme je za zasluženi odmor. No ipak nešto nije u redu. Umjesto polaganog utonuća u san prevrćete se u krevetu i čini vam se da mozak radi aktivnije nego po danu. Koliko se god trudili zaspati bez obzira na umor jednostavno ne ide. Niste jedini.

Sigurno ste negdje već pročitali da treba brojati ovce… Nemojte pokušavati, samo stvarate dodatnu nervozu. Umjesto toga pokušajte promijeniti rituale prije spavanja.

Gledanje televizije biste trebali izbjegavati barem dva sata prije odlaska u krevet.

Čaša toplog mlijeka uz pozitivne misli može tijelo pripremiti na opuštanje.

Izbjegavajte obilne obroke pred spavanje.

Vježbajte kad god imate vremena, ali znajte da svaka kasnovečernja tjelovježba tijelo dovodi u stanje ubrzanog rada što je u suprotnosti s hormonima koji potiču spavanje. Nakon vježbanja krevet i odmor zvuče jako primamljivo.

Nijedna aktivnost nije dovoljna zamjena kvalitetnom snu pa iako rad u kasnim satima može izazvati ugodu zbog obavljenog zadatka tijelo pamti neprospavane noći.

Nekim ljudima čitanje knjige prije spavanja potakne san brže od bilo koje druge metode. Pokušajte i vi, tko zna možda je baš to pravo rješenje.

Povezani članci