Koliko djeci zapravo treba sna?

Koliko djeci zapravo treba sna?

Koliko djeci treba sna?

Količina sna koju dijete dobije tijekom noći daleko je važnija od vremena polaska na počinak.

Rani odlazak na spavanje

Nipošto ne smije biti pod svaku cijenu i jer ste vi to tako odlučili. Inzinstirate li na ranom odlasku na spavanje dijete se može uznemiriti što će izazvati suprotan efekt od željenog. Važno je odabrati vrijeme počinka koje omogućava svakom djetetu individualan broj sati koji mu trebaju da bi se dijete osjećalo odmorno.

Da bi dijete moglo funkcionirati, biti učinkovito po danu i uredno kontrolirati svoje emocije postavite vremensku granicu nakon koje dijete više ne bi smjelo biti budno ili nakon koje mora biti u krevetu.

Budite dosljedni s granicama, čak i vikendom kada obitelj dulje navečer ostaje na druženju. Spavanje je jednako važno za život kao i hranjenje i disanje. Gotovo trećinu života provedemo spavajući.

Evo neke smjernice o tome koliko djeci zapravo treba sna.

  • Bebe od 4 do 12 mjeseci bi trebale spavati od 12 do 16 sati.
  • Djeca od 1 do 2 godine bi trebala spavati 11 do 14 sati.
  • Djeca od 3 do 5 godina bi trebala spavati 10 do 13 sati.
  • Djeca od 6 do 12 godina bi trebala spavati 9 do 12 sati.
  • Tinejdžeri od 13 do 18 godina bi trebali spavati 8 do 10 sati.

Treba imati na umu da je kvaliteta sna važnija od toga koliko spavanje traje pa nema čvrstih pravila o tome koliko djeca točno trebaju spavati.

 

Rutina pred odlazak na spavanje

Važno je da se djeci stvori rutina pred odlazak na spavanje već u ranoj dobi koja im pruža opuštanje, ugodu i osjećaj sigurnosti. Koliko djeci zapravo treba sna lako može procijeniti svaki roditelj za svoje dijete. No, bez obzira koliko uzbuđenja djeca dožive tijekom dana poduzmite sve što je u vašoj moći kako bi mirno utonuli u san i ne čekajte da dijete postane razdražljivo od umora.

Čak i ako dijete nakon sat vremena ne želi zaspati unatoč mnoštvu priča koje ste pročitali i ispričali ostanite pozitivni da dan lijepo završi.

Ne raspravljajte s djecom o tome trebaju li ići a spavanje i jesu li umorni. Naravno da su umorni i da to ne će priznati bez obzira koliko im je godina. Njima ništa ne zači kad im kažete „Znaš li ti koliko je sati, odavno si trebao biti u krevetu?!“

Svaka svađa i  rasprava u koju se uvučete s djetetom uglavnom je na vašu štetu, jer  djeca nevoljko ostavljaju svoje igračke i misle da nešto propuštaju. Vi postanete nervozni, dijete se inati, povisite ton glasa…

Jednostavno započnite s pranjem zubića, kupanjem, pospremanjem igračaka, oblačenjem pidžame, čitanjem priča. Dijete ponekad treba malo i na prijevaru dovesti do sobe.

  • Predhodno odnesite igračku koju dijete voli u sobu na krevet pa recite da ga u sobi čeka lijepo iznenađenje.
  • Drugu večer pokušajte nešto novo. Pretvarajte se da tražite nekog lika iz crtića. Možda se baš u sobi negdje skrio.

 

Pametno bi bilo ukloniti sve elektroničke uređaje iz djetetove neposredne blizine pred odlazak na spavanje, bez obzira o kojoj dobi djeteta je riječ. Tu je uloga roditelja presudna jer pružanjem primjera najbolje učite dijete.

 

Povezani članci