Mali trikovi za kvalitetniji odnos s djetetom

 Mali trikovi za kvalitetniji odnos s djetetom

Kvalitetniji odnos s djetetom svaki dan

Želite li još kvalitetniji i bolji odnos sa svojim djetetom? Donosimo Vam male trikove koje možete koristiti svakodnevno za jačanje odnosa s djetetom.  Što govorite djeci, način na koji to govorite i kada im govorite jako je važno. Bilo bi lijepo da roditelji što češće djeci upućuju ove rečenice.

 

Lijepo mi je s tobom.

Za sretno odrastanje važna je svjesnost da si nezamjenjiv dio obiteljske sreće. Čak će i malo dijete uživati u ovim rečenicama kada ih izgovarate iskreno i mirnim glasom. Premda ne razumiju značenje prepoznat će pozitivnu energiju u glasu.

 

Volim te.

Cijeli život učimo pa tako učimo i voljeti već od malih nogu. Ljubav koju pružate i pokazujete djeci razvija njihov mozak. Ne brinite ako se osjećate pomalo neobično kad svojoj tek rođenoj bebi kažete „volim te“. Ljubav je lijek pa zašto dijete to ne bi čulo iz vaših usta svaki dan.

 

Sretna sam što te imam.

Svaki je roditelj sretan što ima svoje dijete, no važno je da dijete svakodnevno osjeti prihvaćenost od strane svojih najmilijih – mame i tate.

 

Ti si lijep i pametan.

Djeca o sebi stvaraju onakvu sliku kakvima ih roditelji vide i doživljavaju. Pohvala, čak i za prvo šarenje po papiru, ohrabruje dijete i motivira ga za daljnje učenje. Djeci su potrebni komplimenti. Stoga, svaku pjesmicu koje dijete izgovori dočekajte s „ti si jako pametan“, kad dijete pokazuje i prepoznaje likove iz priče to je svakako pokazatelj napretka i djetetove pameti. Svako je dijete lijepo i pametno na njemu svojstven način.

 

Ponosna sam na tebe.

Djeci je važno da roditelji odobravaju ono što čine i svime što nauče žele vas zadiviti.

 

Na mene uvijek možeš računati.

Budite oslonac svom djetetu dok god mu je to potrebno  u mjeri u kojoj to njegova dob zahtijeva. Istodobno vodite računa da dijete može puno toga samo, no želi vašu prisutnost dok nešto radi. I to je jedan od načina kako izgraditi kvalitetniji odnos  s djetetom.

 

Ti to možeš, vjerujem u tebe.

Djeca imaju krhko samopouzdanje pa ne vjeruju dovoljno u sebe, ali kad im pokažete da vi u njih vjerujete to je nešto sasvim drugo. Odjednom će vjerovati u sebe i biti važni. Dječje samopouzdanje treba graditi zato često koristite ovu rečenicu.

 

Što ti misliš?

Iza mudrih dječjih okica kriju se ideje, prijedlozi, rješenja… Uključite ih u obiteljske razgovore. To je odlična prilika da vide kako ih uvažavate i poštujete. Djeca će tako unutar obitelji naučiti donositi odluke i preuzeti odgovornost za iste.

 

U redu je pogriješiti.

Važno je da dijete nauči kako se nositi s pogreškom i kako je popraviti bilo uz vašu pomoć ili da je dijete samo popravi. Kvalitetniji odnos s djetetom podrazumijeva da omogućite djetetu da se osjeća dobro u vlastitoj koži. Pogreške su sastavni dio života i to će dijete najbolje prihvatiti kroz razgovor s odraslima. Pokažite primjerom da se ne treba loše osjećati zbog pogreške.

 

Savjet Plus: Ne čekajte da dijete poraste kako bi mu rekli neke od tih stvari, što ranije započnete i dijete će prije vama uputiti te iste riječi. Takva komunikacija temelji se na poštovanju i uvažavanju i zasigurno je temelj za kvalitetniji odnos s djetetom.

Povezani članci