Lijekovi u trudnoći

Lijekovi u trudnoći

Nalazimo se u svijetu sve veće i češće upotrebe lijekova. Izloženi smo stalnim reklama u udarnim terminima na televiziji koje osmišljavaju stručnjaci i psiholozi kako bi privukli našu pozornost i zadobili naše povjerenje.

Za svaku tegobu ma kako ona bila bezazlena i prolazna nudi nam se čudotvorni lijek.

Razlog zašto pišemo o ovoj temi je to što želimo povećati svjesnost o prekomjernoj i neracionalnoj upotrebi lijekova u stanjima u kojima to nije opravdano.

Svaki proizvođač lijekova direktno se ograđuje od bilo kakvih nuspojava koje se mogu dogoditi trudnici i nerođenom djetetu zbog korištenja određenog lijeka time što se toj skupini ne preporučuje upotreba bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Iako postoje neki lijekovi koji su se u praksi pokazali neškodljivima za trudnice, dobro razmislite o koristi ili eventualnoj šteti koju mogu izazvati prije upotrebe bilo kakvih lijekova.

O štetnosti lijekova se nagađa jer zapravo nema puno pravih kontroliranih istraživanja o djelovanju lijekova na trudnice i fetus zbog očitih etičkih razloga. Većina lijekova prolazi kroz placentarnu barijeru odnosno kroz posteljicu i velika je mogućnost štetnog utjecaja na plod i to u svim fazama trudnoće. Znanstvenici poznaju manje od 30 štetnih čimbenika, a prema članku mr.sc. Mirjane Huić, dr. med., spec. kliničke farmakologije u 70 % slučajeva uzrok malformacije je nepoznat dok lijekovi, kemikalije i zračenje čine 2% slučajeva.

Povezani članci