Molitva s djecom

Molitva s djecom

Roditelji katolici imaju važan zadatak – naučiti svoju djecu moliti, zahvaljivati i tražiti pomoć od Boga u svim njima važnim situacijama. Već od najranijih dana s djecom treba stvarati rituale, činiti male stavri koje zbog samog usmjeravanja pozornosti na njih postaju velike i rastu dok god im posvećujete pažnju. Molitva s djecom uči djecu da je i Bog dio obitelji.

Molitva s djecom u tišini uz posvećenu svijeću budi sva djetetova osjetila i dijete željno iščekuje zajedničke trenutke s roditeljima. Maloj djeci u početku možda nije toliko važna molitva koliko vole promatrati svoje roditelje i osjetiti se posebnim što sjede uz svjetlo svijeće.

Ako imate manju djecu koristite kratke molitve, ne forsirajte odmah duge molitve, mogle bi im brzo dosaditi. Molite svi u glas tako će djeca brzo zapamtiti molitve. Uvedite ovo kao običaj u svojoj obitelji, jednom tjedno, možda nedjeljom pred spavanje kad ste svi doma.

 

Molitva s djecom služi i djeci i roditeljima da zastanu na trenutak, saberu misli, primijete što su mogli bolje ili drugačije, na koja su svoja djela i reakcije ponosni.

Budite spremni na prekide molitve, djeca možda neće razumjeti značenje nekih riječi. Sve im odgovorite, nemojte ih ušutkivati. Ako ste isplanirali izmoliti dvije tri molitve, a dugo ste se zadržali na prvoj bit će dovoljna i ta jedna, ako ste u njoj zajedno uživali. Manja djeca posebno vole molitvu Anđele čuvaru mili pa će nekad spontano zatražiti da je ponovite. Samo dajte.

Što kad zaista nemate vremena za molitvu pred spavanje jer ste preumorni i samo želite što brže u krevet?

Samo prekrižite dijete, napravite mu znak križa na čelu, u znak roditeljskog blagoslova. Uz to ga zagrlite i poljubite za laku noć. I takva jednostavna molitva je dovoljna.

Svakodnevna molitva pred spavanje može poslužiti kao izuzetno lijep završetak dana i dragocjeno vrijeme provedeno zajedno. Tako se stvaraju sjećanja na roditeljsku ljubav i posvećenost ustrajnoj molitvi. Djeci treba pokazati onu osnovnu funkciju molitve – razgovor s Bogom na njihovom jednostavnom jeziku.

 

Za dobru molitvu nije potrebno puno riječi i da dijete zna puno molitvi napamet, važno je da dijete srcem zahvaljuje i moli zaštitu za sebe i bližnje.

Povezani članci