Mreža podrške za nove majke

Mreža podrške za nove majke

Buduće mame – znate li već tko će vam priskočiti u pomoć nakon poroda?

Svaka mama treba pomoć nakon poroda, barem tjedan ili dva, može i više ovisno o mogućnostima i dogovoru.

Važno je da vam je netko uvijek pri ruci i to ne mora nužno biti uvijek ista osoba. Pomaganje i druženje, razumijevanje i podrška  osnova su međuljudskih odnosa i posebno su potrebni novopečenim majkama.

Mreža podrške je zapravo krug ljudi iz obitelji ili bilo tko drugi s kim se dobro slažete i na koga možete uvijek računati da će vam pružiti pomoć. Najčešće su to roditelji, braća, sestre, partner ili dobri prijatelji. Iako se trudnicama čini da mogu sve same kontrolirati i brinuti o hrpi stvari, situacija se poprilično promijeni kada stigne beba. Ako ste sami u svemu tome, imate iste obaveze kao i prije, a morate se i 100% posvetiti novorođenčetu.

Tada nije loše podijeliti zaduženja na druge kako bi se stigli odmoriti i posvetiti svom djetetu, sebi i partneru. Upravo je partner ključan u ovoj fazi prilagodbe na novu ulogu majke, roditelja. Iako je i za njega to izazov uvelike mu je lakše, vjerujte. Njegova briga za vas i bebu, smirenost u trenutcima kada beba plače, podrška u dojenju, podijela obaveza u samom početku dok se još oporavljate može jako učvrstiti vaš odnos.

Bilo bi dobro da već za vrijeme trudnoće razgovarate o mogućim zaduženjima koja će imati vaša mreža podrške. U prvim danima nakon poroda to je kuhanje, pranje, peglanje dječje robice, čišćenje -sve ono što vi nipošto ne smijete raditi.

Naglašavamo važnost podrške neposredno nakon rođenja djeteta, no podrška je važna i kroz cijelu djetetovu prvu godinu i dalje naravno. No, ne će vam trebati stalna pomoć  jer će te većinu stvari moći sami napraviti i planirati.

Povezani članci