Najbolji roditelj – to možete biti baš Vi

Najbolji roditelj – to možete biti baš Vi

Jesmo li spremni biti najbolji roditelj?

Jesmo li društvo koje čeka da se djeca sama od sebe „dozovu pameti“? Voljeli bismo da do svakog roditelja dođe poruka – nitko ne može utjecati na ono čemu svjedočite u svojoj obitelji osim vas samih i vašeg partnera. Ukoliko želite promijeniti svoj odnos s djetetom ne čekajte da vam netko treći pronađe odgovore na vaša pitanja, nedoumice i da umiri vaše strahove.

Samo svjesnim promišljanjem o svojim odlukama i ponašanju možete promijeniti ishod raznih situacija koje su vam do sada izazivale stres i popratno, negativne emocije. Često takve situacije mogu izazvati da se osjećate nedoraslo izazovu s koji se suočavate. Dorasli ste jer to dugujete svom djetetu i evo kako to ostvariti.

Ako uvijek radite iste stvari, na isti način, kriveći djecu za njihovo ponašanje (jer ste vi naravno u pravu i znate najbolje) onda dobro znate da otvoreno sukobljavanje s djecom udaljava od mira i sklada u kući. Sukob diže visoke i debele zidove oko vas i djece. A kroz malene otvore u zidu izlaze otrovne strjelice s obje strane.

Bojimo li se ili volimo djecu?

Kad bi bar dijete shvatilo da mu želite dobro. Shvatit će ako mu objasnite, svaki put iznova. Vjerojatno mislite da bi sve bilo mnogo lakše da se dijete ne ponaša tako kako se ponaša. E pa tu ste u krivu. Djeca se ne ponašaju uvijek onako kako mi želimo, ni velika ni mala djeca. Lako je biti super i pozitivan kad je sve u redu. Izazivam vas da budete podrška, da budete pozitivni i smireni i kad ne ide sve kako ste zamislili i kako bi htjeli.

Kako će te se ponašati ovisi samo o vama iako vi mislite da su drugi odgovorni jer vas na neki način izazivaju svojim ponašenjem i riječima. Ako je temeljni osjećaj iz kojeg djelujete prema svome djetetu strah – onda vičete, prijetite, raspravljate se, govorite djeci ružne riječi. I sve to s dobrom namjerom jer se bojite za njih, jer im želite dobro, jer želite da se ponašaju bolje, ljepše. A gdje je vaše ljepše ponašanje?

Donosite li odluke o discipliniranju djece zbog svog vlastitog straha onda nije dobro.

Ljubav, ljubav

U ljubavi s djecom i iz ljubavi prema djeci smo spremni odvojiti vrijeme za objašnjavanje, razgovore, odgovaranje na pitanja “Zašto?” i “Kako?”. Ta dva pitanja način su na koji djeca traže vašu usmjerenu pažnju. Traže da vam se susretnu pogledi, traže vas, vašu nježnost i strpljivost.

 

 

Povezani članci