Najbolji sokovnik baš za mene

Najbolji sokovnik baš za mene

Najbolji sokovnik je onaj kojeg će te koristiti svakodnevno na dobrobit svoje obitelji, a naročito male djece koju tek uvodite u svijet prirodnih okusa i zdravih navika.

I sama sam tražila po internetu i dućanima najbolji sokovnik. Mislila sam da zaista postoji neki univerzalno najbolji sokovnik i čitala sam puno iskustava onih koji su se odlučili na kupnju. Nema najboljeg sokovnika, postoji samo najbolji sokovnik za vas i vaše potrebe koji ne mora biti najbolji i nekom drugom. E sad… Iskustava ima raznih od onih kojima sokovnici negdje u kuhinji kupe prašinu, netko je zadovoljan najobičnijim i najjeftinijim centrifugalnim sokovnikom, drugi pak hvale samo one najskuplje. Koji bi onda bio najbolji sokovnik baš za vas i vašu obitelj?

Koji je najbolji sokovnik vama za vaše potrebe i navike procijenite sami o tome koliko stvarno imate vremena i želje za praviti sokove. Najčešće se ljudi odlučuju na tu malu „žrtvu“ kako bi poboljšali svoje zdravlje i onda se oduševe koliko im to promijeni pogled na ono što su do tada pili i smatrali prirodnim sokom (s polica trgovina). Najbolji sokovnik nije nužno najskuplji, ni najveći, ni najbrži ni onaj kojeg ima vaš susjed.

Bilo bi poželjno da prije kupnje sokovnika (ukoliko ga naručujete on line) uživo vidite njegovu veličinu, pokušate ga rastaviti i sastaviti kako bi bili sigurni da vam sve na njemu odgovara (veličina, izgled, boja, kvaliteta izrade).

Sokovnike možete pronaći u raznim veličinama i oblicima, a prije investicije u sokovnik razmislite o sljedećim stvarima kako ne biste bacili novac i kupili ono što vam zapravo ne treba:

  1. Centrifugalni sokovnik ili sokovnik s hladnim prešanjem?

Centrifugalni sokovnici rade na principu centrifugalne sile koja odvaja sok od pulpe. Pulpa se pritom odbacuje u odvojeni spremnik, a sok se filtrira u posebnu posudu ili čašu. Pri velikom broju okretaja stvara se toplina koja zagrijava enzime iz soka i uništava ih. No, lakše ih je očistiti jer imaju manje dijelova, brži su, jeftiniji, manji su i možete u njih ubacivati veće komade voća i povrća.

Sokovnici s hladnim prešanjem su dosta skuplji od 1000 kn pa sve do 15000 kn. Oni drobe voće i povrće pomoću svrdla koje se lagano okreće i cijedi sok kroz metalnu mrežicu sa sitnim rupicama. Imaju više dijelova pa se kaže da ih je teže čistiti, no to je uglavnom dva komada plastike više u odnosu na centrifugalne sokovnike.

  1. Je li vam bitan moderan/kompaktan izgled?

Sigurno ne želite u svojoj kuhinji imati preveliki sokovnik koji zauzima pola radne plohe. Čak i ako vam je kuhinja dovoljno velika, manji kompaktan sokovnik će se sigurno ljepše uklopiti. Ako pak pravite velike količine soka, ne želite ni da bude premalen.

 

  1. Koliko ste buke spremni podnijeti prilikom cijeđenja?

Sigurno zamišljate jutarnje cijeđenje soka kao idiličan trenutak u kojem brinete o svom zdravlju i uživate u mirisu najfinijeg prirodnog soka… No, što ako vaš sokovnik previše buči i pritom probudi sve ukućane? Bilo bi lijepo imati sokovnik koji radi tiho da pritom možete razgovarati ili čuti svoje misli.

Najglasniji sokovnici su oni jeftiniji i brzi centrifugalni, a oni koji se sporo okreću (mastikatorni) s hladnim prešanjem su najtiši. Nemojte da vas zavara to što su tihi jer jednako učinkovito cijede sok kao i oni glasni samo što koriste drugačiju tehnologiju.

 

  1. Cijena sokovnika koju ste spremni platiti.

Vjerojatno najvažnija stavka pri kupnji sokovnika je cijena koja određuje koju vrstu sokovnika će te kupiti. Centrifugalni sokovnici su jeftiniji i zato pristupačniji. Ipak, prilikom njihova rada stvara se puno više topline nego kod sokovnika na hladno prešanje i time se gubi određena količina enzima.

  1. Otvor kroz koji se ubacuje voće i povrće…

Svaki sokovnik ima otvor na vrhu kroz koji se ubacuje voće i povrće. Postoje sokovnici koji imaju veliki otvor i gotovo da možete ubaciti cijelu voćku ili cijelu mrkvu. To je poprilično praktično. Oguliš koru i ubaciš. No neki sokovnici imaju jako uzak otvor i sve voće i povrće treba rezati na manje komade. Ako ste lijeni za rezanje, to onda nije za vas.

  1. Koji sam sokovnik odabrala?

Moja odluka je na kraju bila sokovnik Ver Vita kupljen u Emmezeti po cijeni od 2000 kn. Sa sokovnikom je došla i knjižica o blagodatima zelenih sokova i prednostima sokovnika na hladno prešanje. U zadnjih godinu dana koliko ga koristim isplatio se višestruko kroz sve fine okuse koji su iz njega potekli. Sokovnik je bijele boje, poprilično visok. Znači sve samo ne kompaktan. Čak se usudim reći glomazan u odnosu na nove Philips kompaktne modele koji se tako lijepo uklapaju u svaku kuhinju (imaju manji otvor za ubacivanje sadržaja).

No, Ver Vita se lako održava iako mu dijelovi ne smiju u perilicu posuđa. Tako da je najbolje odmah nakon cijeđenja oprati sokovnik vrućom vodom uz malo sredstva za pranje posuđa.

 

 

Povezani članci