Novorođenčad i suženi suzni kanali

Novorođenčad i suženi suzni kanali

Kod nekih se beba nakon rođenja mogu primijetiti blago otečeni, crveni kapci i zelenkasti iscjedak iz jednog ili oba oka. To se događa uslijed pojave suženih suznih kanala kroz koje bi suze trebale normalno otjecati. U slučaju suženosti, suze koje održavaju prirodnu higijenu očiju ne otječu, već se zadržavaju i prave male nakupine. To je plodno mjesto za razvoj mikroorganizama, što je i uzrok crvenilu oka i eventualnoj upali. Ne mora svaki suženi kanal rezultirati upalom, no ako se na vrijeme ne reagira i ne započne s tretmanom u svega nekoliko sati se kod djece može razviti upala.

Najbolje se odmah savjetovati s djetetovim pedijatrom. Čak i ako dijete još nema mjesec dana i niste izabrali liječnika uvijek možete nazvati dom zdravlja i tražiti savjet od dežurnog. Svaki će vam liječnik izići u susret. U slučaju upale pedijatar će vam sigurno dati Tobrex kapi.

Taj problem kod neke djece potraje do 6-og mjeseca pa i do godine dana. Što prije reagirate veća je vjerojatnost bržeg oporavka. Ipak, pričekajte s antibioticima. Oni su krajnje rješenje (osim ako upala nije toliko jaka da nemate vremena za ostale opcije). Pokušajte sljedeće metode.

Higijena oka

Stari su ljudi govorili da je majčino mlijeko lijek za „sve“ djetetove tegobe. Ne možemo se u potpunosti složiti jer nažalost ima i tegoba koje zahtijevaju ozbiljno liječenje i medicinske postupke, no mudri su ti stari ljudi.

Majčino mlijeko zaista pomaže i djeluje protuupalno, što se može primijeniti i kod higijene djetetova oka. Ovisno o ozbiljnosti sekreta iz oka i crvenila svaki dan kapajte mlijeko djetetu u oba oka, čak i ako drugo oka izgleda dobro, direktno iz dojke. Prethodno operite ruke i područje oko bradavice i areole. Nakon kapanja, nježno, kažiprstom spustite djetetov donji kapak da mlijeko dopre do svih dijelova oka. To možete raditi i uz korištenjentibiotskih kapi. Pripremite pamučne gaze kojima će te pobrisati višak mlijeka kako ne bi ušlo djetetu u uho.

Osim mlijekom potrebno je u pravilnim razmacima kapati oko i toplom fiziološkom otopinom ili prokuhanom toplom vodom. Najbolje je koristiti staklenu kapaljku koju možete kupiti u ljekarni za nekih 15-ak kuna. Kapaljku je potrebno sterilizirati prije upotrebe, naravno ne morate svaki dan nekoliko puta, ali onda pazite da je odložite na čisto mjesto.

Masaža

Bilo bi najbolje da masažu izvodite svaki put kada dojite, no poželjno je da se i tata uključi. Tata može masirati bebu prilikom maženja. Malim prstom naizmjence gore dolje lagano masirajte područje od kuta oka uz nos do kraja nosa. Na prst nanesite malo majčina mlijeka kako se ne bi stvaralo nepotrebno opterećenje na ionako osjetljivu i tanku bebinu kožu.

Povezani članci