Obiteljsko druženje… na prvom mjestu

Obiteljsko druženje… na prvom mjestu

Obiteljsko druženje treba njegovati jer kao što je atom osnovna čestica u svemiru tako je i obitelj osnova za razvoj mentalnog zdravlja i stabilnosti u životu djeteta. Najveća radost i sreća koju dijete može doživjeti je roditi se uz brižne roditelje koji će ga uvijek voljeti i to mu pokazivati.

Koliko Vi često pokazujete djeci da vam je stalo do njih i koliko vremena provodite zajedno? Izostavite vrijeme koje provedete zajedno gledajući televiziju ili sjedite jedni do drugih svatko sa svojim mobitelom ili laptopom. Osvrnite se samo na trenutke kada ste stvarno prisutni poklanjajući im svoju punu pažnju, kada aktivno sudjelujete, igrate se, razgovarate, slušate ih.

Ukoliko dnevno provodite barem jedan sat u interakciji s djetetom to je zaista odlično i pohvalno. Bravo. Ako se vaše obiteljsko druženje svodi na manje od jednog sata dnevno neka vam cilj bude to promijeniti.

Neupitno je to da je danas teško uskladiti rasporede svih ukućana i planirati slobodno vrijeme uz posao, vrtić, školu, izvanškolske aktivnosti. No, vrijeme koje obitelj zajedno provodi ima dugoročne pozitivne efekte i vrijedno je svakog truda i s velikom i s malom djecom.

Obitelji koje provode vrijeme zajedno, makar i samo za večerom, odgajaju sretniju, zdraviju djecu koja imaju odličan uspjeh u školi. Vrijeme koje obitelj provodi zajedno pozitivno utječe na emocionalno zdravlje djece i smanjuje vjerojatnost da će dijete razviti nepoželjna ponašanja u adolescenciji.

Jako je važno da dijete dio vremena u danu provede s odraslima i da dobije njihovu pažnju. U protivnom će dijete koje ne dobije pažnju odraslih biti prisiljeno tu pažnju privući negativnim ponašanjem. Takva ponašanja frustriraju i dijete i roditelje. Dijete je frustrirano jer nema pažnju, a roditelji su frustrirani djetetovim lošim ponašanjem. Sve to može dovesti do začaranog kruga emocionalnih poteškoća u odnosu roditelj-dijete, roditelj-roditelj. Obiteljsko druženje je podjednako važno za zdravlje kao i kvalitetna prehrana, san i vježbanje.

Kvalitetno obiteljsko druženje jača odnose unutar obitelji i zaista može podrazumijevati razne aktivnosti: popravljanje bicikla, šetnja, čitanje priče prije spavanja, zajedničko pjevanje dok se vozite u automobilu, igranje društvenih igara, pravljenje kolača, piknik na livadi… Mijenjajte uloge i zaduženja – ponekad tata može pripremiti večeru.

Kako to postići? Najbolje je planirati unaprijed i dogovoriti aktivnosti i druženja. Tako je veća vjerojatnost da će te se držati rasporeda.

 

 

Povezani članci