Očevi i djeca

Očevi i djeca

Tate, provodite više vremena sa svojim djetetom

Direktan utjecaj na dijete imaju sva očeva ponašanja kojima je dijete izloženo te očevi stavovi i poruke koje on prenosi djetetu. Ovaj je utjecaj oca veći ako se očeve interakcije s djetetom razlikuju od djetetove interakcije s majkom.

Primjerice, o djetetovom govornom razvoju i govornim sposobnostima majke većinom znaju više od očeva te se djetetu obraćaju na način sličan onome kojim dijete govori, dok se otac djetetu najčešće obraća svojim normalnim načinom govora. Otac time potiče dijete na razvoj njegovih komunikacijskih vještina.

Očeve karakteristike i osobine ličnosti od manjeg su značaja za djetetov razvoj nego karakteristike same veze između oca i djeteta. Ako je veza sigurna, topla, osjećajna i puna potpore otac će imati pozitivan utjecaj na djetetov razvoj.

Jednako tako, sama količina vremena koju dijete provodi s ocem manje je bitna od onoga što dijete i otac skupa rade.
Kroz sudjelovanje u njezi djeteta, njegovom odgoju i odnosu s ostalim članovima obitelji, otac utječe na djetetov kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj.

U istraživanjima sa očevima koji su intenzivno sudjelovali u odgoju svoje djece, rezultati upućuju na povećane kognitivne sposobnosti takve djece, izraženiju empatiju, manje stereotipnog razmišljanja o spolovima te bolju emocionalnu samokontrolu.

Povezani članci