Bliži se porod…

Bliži se porod…

Svakim danom beba sve više napreduje, stomak se lijepo zaokružio, a vi blistate. Iščekivanje velikog trenutka sad je veće nego ikad. Jedno od najljepših razdoblja u vašem životu tek je pred vama i uskoro će te postati majka. No, još je jedan važan i zahtijevan korak pred vama – porod.

Hoće li me boljeti?

Nije tajna da porod boli, ali ne treba se na to usredotočiti. Koliko je samo žena to prošlo i to po nekoliko puta! Znači da ne može biti tako strašno. I nije strašno, malo se pretrpite i gotovo.

Dobro se informirajte kako bi znali što vas očekuje. Prođite kroz faze poroda, to je kao s učenjem, što više ponavljaš biti ćeš spremniji i ništa te ne će iznenaditi. Ti bolovi su obično grčenje maternice. U početnim fazama trudovi nisu previše jaki i uz minimalan napor se lako savladaju. Između svakog truda odmorite uz disanje kako bi bili spremni za dalje. Uvelike sebi možete olakšati trudove ako im se prepustite uz pravilno disanje.

Pozitivno razmišljajte

Ako ste u mogućnosti upišite se na trudnički tečaj kako bi od stručnjaka čuli prave i provjerene informacije. Grupe za vježbanje disanja i opuštanja prije poroda pomažu utoliko što vidite mnoštvo drugih žena koje se spremaju proći isto što i vi. Vikanje i zapomaganje nisu od pomoći, snagu je potrebno čuvati za tiskanje bebe. Netko osjeća bol u leđima dok neke žene rode osjećajući samo nelagodu i bol u donjem dijelu trbuha.

Kad pomislite kako vam je teško sjetite se da ni bebi nije lako. I ona treba vašu pomoć, a najbolje ćete joj pomoći ako ne paničarite. Pozitivno razmišljajte, nema odustajanja i nema natrag. Jači trudovi znače da se bliži trenutak kad ćete primiti svoju sreću na prsa UZ VELIKI OSMIJEH NA LICU, a iako sad ne vjerujete, porod će te odmah potom zaboraviti.

Povezani članci