Partner na porođaju – pomoć ili smetnja?

Partner na porođaju – pomoć ili smetnja?

Novi trend koji se pojavio unatrag nešto više od desetak godina je prisustvovanje partnera ili bliske osobe na porodu. Većina hrvatskih rodilišta uvela je takvu mogućnost što je zaista dobra vijest i za žene koje žele i trebaju potporu i za muškarce koji žele prisustvovati rođenju svog djeteta.

 

Iskustva

Iz iskustva žena koje su imale pratnju u rađaoni i ponosnih hrabrih očeva saznajemo kako je to neprocjenjivo iskustvo koje se pamti cijeli život. To je zaista jedan od trenutaka čiste sreće koji možete podijeliti s dragom osobom. Osim toga neke žene za vrijeme trudova trebaju podršku, a kada same kroz to moraju prolaziti lako se obeshrabre. Iako je bolničko osoblje u blizini nitko vam se zapravo ne može u potpunosti posvetiti jer niste jedina pacijentica. Za sve što vam treba, a niste u mogućnosti sami napraviti ili dohvatiti morate čekati kada će netko od sestara naići.
Neki muškarci smatraju kako bi smetali i bili višak, no sve se više mladih roditelja i onih koji će to tek postati odlučuju na tu opciju.

 

Što partner mora znati prije odlaska na porođaj?

Svaki porođaj ima svoj tijek na koji vi ne možete bitno utjecati. Ono što možete i trebate napraviti je shvatiti svoju ulogu u svemu tome i izdržati do kraja. Naravno da vam ne će biti lako gledati ženu u bolovima pored koje vi samo stojite, ali vjerujte njoj je teže.

Partner na porođaju znači pružiti ženi psihološku potporu između trudova, za vrijeme trudova i kada se osjeća bespomoćno, sve ostalo prepustite stručnom osoblju.

Nije zadatak pratnje bodriti ženu dugim govorima.

Budite gotovo neprimjetni, nitko od vas ne očekuje velike stvari, dodajte partnerici vodu, hladite je, milujte je između trudova, držite je za ruku. Vaše prisustvo ublažit će strah od onog što slijedi, naročito kod prvorotkinja.

Pripremite se za moguće ispade bijesa koje treba ignorirati i podnijeti sa smiješkom.

Podsjećajte je na pravilno disanje jer se u svom tom naporu rodilja može pogubiti i zaboraviti pravilno disati.

Ukoliko prisustvovanje porođaju nije isključivo vaša želja već nagovaranje partnerice, bolje je da to preskočite jer umjesto koristi samo možete nervirati partnericu svojom neozbiljnosti i nerazumijevanjem svoje uloge.

Povezani članci