Kako spriječiti pelenski osip?

Kako spriječiti pelenski osip?

Redovita njega i higijena kože kod malih beba iznimno je važna. 

Njihova je koža veoma osjetljiva, osobito površinski sloj koji je sklon infekcijama i lako se isušuje. Crvenilo na dječjoj koži učestalije je ljeti zbog vrućine, no može se pojaviti u bilo koje doba godine. Pelenski osip može se pojaviti i bez naizgled jasnog razloga jer neka djeca, osobito dojenčad, imaju prirodno osjetljiviju kožu.

Kada govorimo o pelenskom osipu važno ga je prepoznati. Uglavnom počinje

  • blagim crvenilom u pelenskoj regiji,
  • ne zahvaća pregibe između bedara,
  • koža vidno dobije crvene mrljice i vruća je na dodir,
  • bolna je i može vlažiti.

Isto tako nije neuobičajeno i da se koža osuši uz perutanje. Moguća je i pojava mjehurića, a u izrazito teškim slučajevima koža se može i zagnojiti.

Djetetu je potrebno redovito mijenjati pelene, osobito ljeti, barem svaka 2-3 sata. Ukoliko dijete zaprlja pelenu i prije. Potrebno je kod svakog mijenjanja pelena temeljito očistiti kožu. Tijelo kroz mokraću i stolicu izbacuje nečistoće pa može doći do promjene ph vrijednosti kože i oštetiti nježnu kožu. Za toplijeg vremena djetetu omogućite da jedan dio dana provede bez pelena kako bi koža disala. Mališani obožavaju biti bez pelena. Čak i ako se dogodi mala nezgoda prihvatite je sa smješkom.

Savjetujemo vam što još možete poduzeti kako bi spriječili pojavu pelenskog osipa.

  • Roditeljima koji ne koriste jednokratne pelene već pamučne ili tzv. tetra pelene valja napomenuti kako tetra pelene treba prati na visokoj temperaturi i glačati. Pri nižim temperaturama u stojnom pranju dodatci detrdžentima mogu izazvati ili pospješiti već postojeću iritaciju kože. U pranju dječje robice općenito nije preporučljivo koristiti omekšivače zbog istih razloga.
  • Već na prvu pojavu crvenila treba odmah reagirati. Kožu je dobro isprati toplom vodom, lagano posušiti i nanijeti odgovarajuću kremu koja će spriječiti prodor vlage i nečistoća do kože. Kremu valja nanijeti u tankom sloju. Nipošto nemojte čekati da crvenilo prođe samo od sebe jer se stanje može pogoršati.
  • Osim kremom kožu možete nahraniti i otopinom od domaće kamilice. Jednom do dva puta dnevno ispirite pelensku regiju. Žlicu domaće svježe ili osušene kamilice prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji kratko, svega nekoliko minuta, potom procijedite i pustite da se malo ohladi. S još toplom kamilicom polijevajte crvenilo i po potrebi posušite. Redovitom upotrebom kamilica će smanjiti nadražaj kože. Budite ustrajni jer sigurno ne će proći nakon jednog tretiranja kamilicom.

Pelenski osip koji nakon nekoliko dana postaje izraženiji i koji ne možete držati pod kontrolom zahtijeva konzultacije s odabranim pedijatrom.

Povezani članci