Poslovni anđeli – nužno zlo

Poslovni anđeli – nužno zlo

Poslovni anđeli

To su uspješni poslovni ljudi koji su voljni uložiti znatna sredstva u nove poslovne pothvate za koje procijene da imaju tržišni potencijal. Ukoliko uspijete prezentirati svoju i ideju i privučete sredstva od ovih investitora može vam se doista činiti kao da su “poslani s neba”.

No oprez, pri sklapanju ugovora obratite pažnju na sitna slova i uvjete suradnje. Jer se nerijetko događa da od vlasnika i stvaratelja posla postanete rob investitoru ili investitorima i izgubite kontrolu nad svojim biznisom. Ovdje bi pametno bilo uložiti i posljednji novčić u kvalitetnog odvjetnika koji će pregledati ponuđeni ugovor. U ugovorima ovog tipa investitori najčešće traže udio u vlasništu firme u rasponu od 10% do 50% za riskantnije poslovne pothvate.

Pozitivna strana pribavljenih sredstava je što nemaju oblik zajma ili kredita te niste pod pritiskom plaćanja rata. S druge pak strane mnogim vlasnicima malih firmi teško je pustiti upletanje u vlasničku strukturu. Investitori će željeti detaljan uvid u poslovanje i udio u ostvarenom profitu.

Kako pronaći poslovne anđele?

Više je načina. Pokušajte pronaći udruge i institucije koje potiču poduzetnički razvoj i tamo dobiti informacije o investitorima. Možete se raspitati u bankarskim i računovodstvenim krugovima ili jednostavno posjetiti mjesta kao što su klubovi gdje se okupljaju potencijalni investitori.

Morate iskazati kreativnost da bi uopće pronašli investitore, a onda vam tek predstoji dokazivanje vaše ideje vrijednom njihove investicije.

 

Pročitajte i sljedeće savjete o pokretanju vlastitog posla. Klikom na link saznajte više.

 

Povezani članci