Posudite novac od rodbine i prijatelja za pokrenuti biznis

Posudite novac od rodbine i prijatelja za pokrenuti biznis

U kakvim ste odnosima s rodbinom i prijateljima? Vjeruju li vam dovoljno da vam posude novac za pokretanje posla? Ako odluče uložiti svoj kapital u vašu ideju moglo bi doći do napetih situacija u budućnosti. Kako to izbjeći? Savjetujemo vam kako na ispravan način regulirati posuđivanje novca od rodbine i prijatelja.

 

Prijatelji i rodbina

Posuđivanje novca od prijatelja i rodbine za pokretanje novog poduzeća je grozna ideja – u teoriji. Banke i drugi posuđivači novca će zahtijevati razrađen poslovni plan i hrpu dokumentacije, dok je vašim prijateljima i rodbini možda dovoljan samo zagrljaj.

Morate biti svjesni loših strana posuđivanja tzv. “lakog novca”. Prvi detalj na koji trebate obratiti pažnju prilikom ovakvog tipa posuđivanja novca je da to bude zajam, a ne poslovni udio. Ako se dovedete u situaciju da previše prijatelja i rodbine koji vam posude novac budu vlasnici poslovnog udjela u novom poduzeću u nevolji ste.

Pravno gledano za bilo koju važniju poslovnu odluku morati ćete tražiti njihovo odobrenje, a ukoliko ne uvažite njihovo mišljenje mogu vas tužiti. Zamislite tek neugodnu situaciju nakon toga na obiteljskom okupljanju recimo za Božić.

Privatne pozajmice fizičke osobe firmi, s druge strane, su veoma povoljan oblik financiranja i kamate su znatno manje od klasičnog financiranje od banaka i štedno-kreditinih institucija, ako kamate uopće i budu naplaćivane. Dakle vi zakonski imate pravo da vam prijatelji i rodbina u formi ugovora o privatnoj pozajmici posude novac i da vam za to naplate kamatu ili ne naplate.  Sve detalje pozajmice možete staviti na papir i točno definirati uvjete zajma, kamate, dinamiku vraćanja i sl. Na taj način će se obje strane osjećati sigurnije, a i u slučaju spora imat ćete definiranu proceduru postupanja.

Primjere ovih ugovora o privatnoj pozajmici možete pronaći putem interneta ili u knjižarama. Također možete platiti odvjetniku ili javnom bilježniku da vam ih sastavi, ali to je skuplja opcija.

 

Savjet Plus Vam donosi još prijedloga za izvore početnog kapitala. Klikom na link pročitajte članke koji vas zanimaju.

 

Povezani članci