Kako potaknuti djetetovu kreativnost?

Kako potaknuti djetetovu kreativnost?

Kako potaknuti djetetovu kreativnost?

Želite li da i Vaše dijete bude kreativno? Ako želite potaknuti djetetovu kreativnost zaboravite na skupocjene igračke, ne trebaju Vam. Djeca imaju urođene instinkte koji im pomažu da budu kreativni, no, samo instinkti nisu dovoljni. Vaša uloga je neprocjenjiva kako u razvoju kreativnosti tako i u drugim aspektima razvoja.

Najbolje što možete napraviti kako bi potaknuli djetetovu kreativnost je igrati se s njim.

Potičući djetetovu kreativnost gradi se čvrsta osnova za daljnji rast i razvoj mozga. 

 

Kako to postići?

Oslonite se na djetetova osjetila preko kojih još kao male bebe upoznaju svoje okruženje. Omogućite što više situacija u kojima mogu istraživati preko svojih osjetila. Dopustite mu da se uprlja, da skače po lokvama, da se vrti u krug… 

Predlažemo Vam nekoliko jednostavnih načina kako potaknuti djetetovu kreativnost.

 

Slijedite dijete u igri.

Pustite da Vas dijete usmjeri u zajedničkoj igri. Bebin smijeh i gugutanje pokazuju da uživa i da joj je zabavno – pružite bebi  još toga. Kad se dijete zabavlja na dobrom je putu da istovremeno razvija kreativnost i uči. No nemojte pretjerati. Promijenite aktivnost ako vidite da dijete okreće glavu od Vas ili se mrgodi, potreban je odmor. Potaknite malo starije dijete na “messy game” (neurednu igru) koju će te unaprijed okvirno osmisliti, no dozvolite mu da vodi igru.

 

Započnite već s dječjom sobom ili kutkom za dijete.

Pastelne boje za dječje sobe su pale u zaborav. Male bebe najbolje uočavaju jake kontraste kao crno-bijelo. Izaberite uzorke s jakim svijetlim i tamnim kontrastom, zavjese, zidne tapete, naljepnice… Snažni kontrasti stimuliraju djetetov mozak.

 

Različiti izrazi lica i bebe.

Promatranje ljudskog lica je odlična zabava za male bebe. Zabavnije im je i korisnije od bilo koje druge igračke u prvim mjesecima života. Dok izvodite grimase budite dovoljno blizu da Vas beba može vidjeti.

 

Zabavite se uz glazbu.

Bilo da imate lijep glas dok pjevate ili baš i nemate, pjevajte svojoj bebi. Nemojte se obeshrabriti. Zvuk vašeg glasa bebi je najljepša melodija. Jednostavan način kako potaknuti djetetovu kreativnost je i pjevanje djetetovih omiljenih melodija uz mijenjanje jačine i ritma da vidite kako će dijete na to reagirati. Vaše dijete ne mora slušati Mozarta, možete mu pustiti neku glazbu u kojoj Vi uživate. Neka Vas vode djetetove pozitivne reakcije.

 

Zajedno istražujte okolinu.

Svi roditelji imaju obaveza i briga preko glave, no važno je što češće odvojiti vrijeme za igru, razgovor i druženje s djetetom. Sat svog vremena dnevno koje kvalitetno  provedete s djetetom ima dugoročno pozitivne posljedice. To može biti

  • šetnja,
  • listanje slikovnica,
  • predstava s medvjedićima,
  • igra na igralištu,
  • u pijesku, na plaži,
  • slikanje temperama ili slikanje bojama pripremljenima kod kuće…

Prikupite predmete različitih boja i tekstura, razvrstavajte ih, birajte predmete iz svakodnevnice koji proizvode različite zvukove.

Vrijeme i pažnja koju poklonite djetetu zaista je najbolji poklon koji možete zamisliti, a koji većina djece zapravo i želi. Kad uđete na vrata po povratku s posla, a dijete Vas neumorno grli i odvlači na igru – siguran je pokazatelj da Vas se dijete poželjelo i da ste očito dobri u igri s njim. I male će bebe pokazati jednak interes za mamu i tatu, posebno ako ih neko vrijeme nije bilo u prostoriji.

 

 

Povezani članci